„Възраждане“ предлага 100 лева великденска добавка всички пенсионери

„Възраждане“ предложи вчера всички пенсионери в държавата да получат 100 лева добавка за пенсията си за великденските празници. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от „Възраждане“ Георги Георгиев. Предложението ни е във връзка с това, че от ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложение, което казваше, че всички пенсионери под линията на бедността трябва да получат по 75 лева добавка за великденските празници, обясни той. 

„Ние от „Възраждане“ казваме: „Защо пенсионерите, които са под прага на бедността? Един пенсионер, който има пенсия от например 528 лева, не заслужава ли да получи добавка? Това е с два лева повече от прага на бедността, този пенсионер по-малко беден ли е от останалите?“. Затова ние от „Възраждане“ внесохме такова предложение, за да коригираме тази дискриминация и несправедливост“, каза Георги Георгиев. 

Според него е много е важно да се уточни, че предложението на ГЕРБ и ДПС не е подкрепено финансово. „Ние от „Възраждане“ сме внесли предложение, с което казваме от къде ще бъдат средствата, с които ще се осигурят средствата за добавките за пенсионери както за Великден, така и за Коледа. От сметката на допълнителното задължително пенсионно осигуряване - от април месец до края на годината да се прехвърлят на сметката на Държавното обществено осигуряване. Така в сметката на Държавното обществено осигуряване ще постъпят допълнително над 1,5 милиарда лева, с които ще се подсигурят пари за добавки към пенсиите и също така ще остане 1 млрд., който ще покрие част от големия дефицит в държавното обществено осигуряване“, обясни депутатът. 

Той посочи още, че ГЕРБ и ДПС са се опитали да направят предизборен популизъм на гърба на българските пенсионери. Едно такова предложение, според нас от „Възраждане“, би трябвало до излезе от Комисията по труда и социалната политика, подкрепено от всички политически формации, каза Георги Георгиев. Точна това ще предложим днес на заседанието на комисията. Вчера ГЕРБ вкараха това предложение и днес веднага се прави комисия във връзка с това предложение, което е в разрез с правилника на Народното събрание“, обясни депутатът на „Възраждане“. Той добави, че пожелава на финансовия министър в оставка да живее с толкова, с колкото живеят пенсионерите, за да види как оцеляват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика