На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Възстановяват къщата-музей на Адриана Будевска със 72 000 лева Средствата са осигурени от Министерството на културата

В двора ще се реализират изложби и пленери

Влагат 72 000 лева за възстановяване на родната къща на видната българска драматична актриса Адриана Будевска в Добрич по автентични данни. „Реконструкцията се извършва след като през юли тази година е сключен договор за възлагане на обществена поръчка между Регионалния исторически музей в Добрич и „Реставрация“ ЕАД. Проектът предвижда цялостна реконструкция на сградата-събаряне и изграждане наново, като се запазва конфигурацията на плана на сградата и застроената площ. Срокът за изпълнение на заданието е 50 календарни дни“, обясни директорът на Историческия музей Добри Добрев.

Забележителният обект е родна къща на голямата българска драматична артистка, един от създателите на националния ни театър Адриана Будевска. В този дом тя прекарва детските си години, където живее до 1889 г.

„В задния двор на бащината си къща малката Адриана събира съседските деца и им представя „Спящата красавица“, „Многострадална Геновева“, смъртта на Христо Ботев и други „спектакли“. Героите са много, но актьорът е само един – бъдещата артистка. На това място за първи път се проявява нейният театрален талант“, разказва д-р Кремена Митева.

Тя допълва, че жилището е строено през 19 век, но точната година не е документирана. Сградата е била паянтова – от кирпич и плетени пръти, на един етаж, състояща се от четири помещения, от които две по две със самостоятелна връзка. В началото на 1970-те години къщата е била в тежко състояние. На 26 януари 1973 г. е отчуждена за музей от тогавашните собственици Янка Илиева Мутафова и Васил Георгиев Йорданов, които получават парично обезщетение. Предвидено е ремонтните работи да включват замяната на кирпича с тухла.

„Къщата е обявена за исторически паметник на културата с национално значение през 1976 г. в „Държавен вестник“. Във връзка със 100-годишнината от рождението на артистката на 28 март 1978 г. Петко Петков – секретар на ОК на БКП в Толбухин, внася докладна записка. Една от точките е да се запази и реставрира родната къща на Адриана Будевска. Действително започват ремонтни дейности, а Историческият музей в града подготвя експозиция за годишнината. Автор на тематично-експозиционния план е главният уредник в музея Анка Пенева. Документалната изложба е представена в тогавашната Художествена галерия на града, а в предните две стаи на къщата е направена възстановка на интериора от детството на артистката. Откриването на къщата музей е изключително тържествено, като на него присъства и целият колектив на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“ с тогавашния си директор Недялко Йорданов“, разкрива д-р Кремена Митева.

Тя уточнява, че две години по-късно експозицията в къщата на артистката е напълно завършена, като е добавена и фотодокументална част във вътрешните две помещения. С протокол от 14 април 1980 г. Музейният съвет при ОД „Културно-историческо наследство“ – Толбухин приема единодушно идейния проект за художествено оформление на експозицията „Жизнен и творчески път на Адриана Будевска“ на художника Христо Господинов, който е съгласуван и с Държавната комисия при СБХ.

Къщата музей се превръща в един от новите и атрактивни музейни обекти в града. И до днес тя е сред няколкото къщи музеи в България, посветени на артисти, и единствената за актьор от това поколение – на първостроителите на националния ни театър.

„В началото на декември 1988 г., в рамките на цяла седмица, в Толбухин тържествено е отбелязана и 110-годишнината от рождението на Будевска. На събитията присъства и внучката на артистката – Адриана, която пристига специално от Аржентина и си взема от родната къща на баба си семена от латинка, за да ги отнесе като спомен в далечната земя. Няколко години по-късно, за да се поклони пред паметта на баба си, в нейната родна къща от Аржентина идва и внукът u Гилермо със съпругата си“, споделя д-р Митева.

Тя подчертава, че през годините музейният обект е посетен от множество ученици и граждани. По повод 125-годишнината от рождението на видната българска актриса ученици, колегията на Исторически музей – Добрич и артисти от Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас посещават нейната родна къща и поднасят цветя на паметната плоча.

Откакто е открита като музеен обект през 1978 г., къщата не е ремонтирана. Единствено в началото на 1990-те години ограда е изцяло подменена със средства на музея и с доброволния труд на част от музейната колегия. През януари 2004 г. обаче със заповед на директора на музея експозицията на къщата музей е евакуирана във фондохранилищата на Дом-паметник „Йордан Йовков“ поради липсата на СОТ и поради влошеното състояние на сградата – особено след две-три земетресения. По тази причина отбелязването на 130-годишнината от рождението на артистката е осъществено чрез голяма изложба „Адриана Будевска – един живот на сцената“, открита на 11 декември 2008 г., но във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“.

„На практика, от изваждането на експозицията от музейния обект той не се посещава поради съществуващия риск за посетителите. Всяка година на 1 ноември и 13 декември обаче музейната колегия продължава да поднася цветя на паметната плоча на артистката“, изтъква д-р Митева.

Затова целта на проекта е реконструиране по автентични данни и адаптиране за различни творчески дейности на Къща музей „Адриана Будевска“.

„Нашата амбиция е тя да се превърне в лаборатория за креативни проекти, в общодостъпно творческо пространство, ориентирано най-вече към потребностите на децата и младите хора. Нужно е да възпита разбирането, че културата не е само цена, но и ценност. Предвиждаме и възстановяване на временната експозиция за Адриана Будевска, която ще запознава с живота и сценичните превъплъщения на артистката“, изтъква Добри Добрев.

Той и колегите му са замислили в предните две стаи на къщата да се възстанови експозицията за живота и сценичните превъплъщения на Будевска. Задната стая да се адаптирана за творческа лаборатория-учебен музей, а в двора на къщата да се реализират изложби, пленери и други арт изяви.

„Амбицията ни е да се формират различни творчески екипи и проблемни групи в ученическа, младежка и детска възраст, които да работят за определен период в дадено направление или по конкретна тема. Дейността на всеки от екипите да завършва с реализиране на традиционни или виртуални временни експозиции или инсталации в пространството на къщата музей. Подготвяме създаване на съответни продукти – сайтове, блогове, фейсбук страници, каталози, постери, дипляни и др. според характера на проекта. Предстои организиране на сценични изяви, уъркшопи за костюми, декори и др., пърформанси, аудиториуми, пленери, летни школи. Това ще даде възможност за контакти с изявени творци в различни сфери, участие в общински, национални и европейски програми и проекти. Замисля се работа по направлението „Литературата в театъра“: правоговор, сценична и публична реч, сценична адаптация на художествени текстове, театрални изяви“, разкрива Добри Добрев.

По думите му очакваните резултати от проекта са увеличаване броя на посетителите, включване на музейния обект във вече разработения културно туристически маршрут „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация“. Музейният директор е убеден, че тези инициативи ще провокират креативността и ще дадат поле за изява на децата и младите хора в Добрич и региона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.