Външно привиква посланика на Турция (обзор)

Посланик Хасан Улсой бе до премиера Бойко Борисов на церемонията в Кърджали, но министър-председателят реагира светкавично на по-ранни думи на дипломата.

От “Дондуков” 2 намекнаха за намеса отвън

Премиерът Бойко Борисов светкавично поиска обяснения от дипломата

Посланикът на Турция в България Н. Пр. Хасан Улсой ще бъде извикан в Министерството на външните работи (МВнР) утре, за да даде обяснение за думите си от Кърджали, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

Това е разпоредила вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след светкавичната реакция по изказването на дипломата от страна на премиера Бойко Борисов.

“Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит”, заявиха от външно министерство. В съобщението на МВнР се казва още: “В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения”.

Както стана ясно, Хасан Улусой бе заедно с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев на откриването на специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали. Още на място след церемонията министър-председателят заяви: “Не е моментът при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос”.

“Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно”, заяви в коментар по темата вчера и президентът Румен Радев.

От посолството на Турция разпространиха до медиите цялото изявление на посланик Улсой и позиция, че думите му са изопачени, а последното е “причина за разочарование”.

Коментари

Задължително поле