Върховният съд на САЩ разреши на Тръмп да построи стена с Мексико

Американският Върховен съд даде зелена светлина на президентa Доналд Тръмп да финансира построяването на стена по южната граница на САЩ с Мексико. Държавният глава може да използва 2.5 млрд. долара от бюджета на Пентагона, съобщи Би Би Си. Построяването на стената беше едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Демократическата партия е категорично против строежа по южната граница. Стената ще бъде построена по границата на щатите Калифорния, Аризона и Ню Мексико.

В социалната мрежа туитър Тръмп написа: "Уау! Голяма победа относно стената. Върховният съд обърна съдебно разпореждане на по-нисша инстанция и позволи строежа на стената по южната граница да продължи. Голяма победа за граничния контрол и правото!".

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси критикува решението на съда. Тя заяви, че така се позволява на Тръмп да открадне от военния бюджет, за да построи излишна и неефективна стена - решение което не успя да премине през Конгреса.

"Нашите бащи създадоха демокрация, управлявана от хората - не монархия", допълни Пелоси. По-рано тази година президентът поиска 6.7 млрд. долара за построяването на стената. Тогава той заяви, че е въпрос на национална сигурност. Реалната сума за построяването на цялата стена по 3200 км. граница на САЩ с Мексико минава 23 млрд. долара.

Коментари

Задължително поле