Върховният съд на Испания осъди на затвор деветима каталунски лидери

Върховният съд на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от 9 до 13 г. за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства за тяхната роля в неуспешния опит за обявяване на независимост на североизточния регион през есента на 2017 г., предава AFP.

Прокуратурата настоя за по-строги наказания за обвиняемите. За бившия вицепредседател на Женералитата на Каталуния Ориол Жункерас тя поиска 25 г. затвор.

„Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 г. затвор... на основание противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства", се казва в решението на институцията.

Трима други министри на Барселона бяха осъдени на по 12 г. лишаване от свобода.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон обяви за кошмарни присъдите срещу част от водачите на сепаратисткото движение в испанската автономна област. „Общо 100 години затвор. Какъв кошмар“, написа Пучдемон в туитър. „Трябва да реагираме. Заради бъдещето на нашите синове и дъщери. Заради демокрацията. Заради Европа. Заради Каталуния“, призова той.

След новината за присъдите жители на Барселона започнаха да излизат по улиците на града в спонтанен протест срещу решението на Върховния съд, съобщава La Vanguardia. По данни на редакцията има концентрации на хора на някои от ключовите места в каталунската столица, включително пред сградата на кметството и висшия съдебен орган в региона. Отбелязва се, че се наблюдава и засилено полицейско присъствие.

Коментари

Задължително поле