На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Върхушката на ССБ забърка нов скандал Автор в медия на Огнян Донев ще отсъжда укрил ли е издателят близо 63 млн. лв. данъци

Съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от Апелативен съд-София, пуснали предсрочно на свобода Джок Полфрийман, изпаднаха в нов конфликт на интереси 

Върхушката на Съюза на съдиите в България (ССБ), в лицето на председателя Калин Калпакчиев и на предходния изпълнителен секретар на организацията Весислава Иванова, рискуват да предизвикат нов скандал в правосъдието. Двамата са в съдебния състав на Апелативен съд-София, който трябва да гледа на втора инстанция делото срещу бизнесмена Огнян Донев по обвинението за укриване на близо 63 млн. лв. данъци. Проблемът в случая е, че Огнян Донев е издател на сайта „Клуб Зет“ и на едноименно списание, в които като автор на статии се е изявявал съдия Калин Калпакчиев. Медиите на Донев от години пропагандират тезите и представят в позитивна светлина дейността на ръководството на ССБ, част от което в недалечното минало бе Весислава Иванова, която е докладчик по делото срещу бизнесмена и издател.

През септември 2019 г. същият съдебен състав стана известен с предизвикалото силно обществено недоволство решение за предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман. Сред мотивите за решението бе и позитивна характеристика за убиеца, издадена от ръководителя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Оказа се обаче, че двамата съдии – Калпакчиев и Иванова, от години активно сътрудничат на БХК, награждавани са в конкурси и са участвали в изготвянето на годишни анализи на организацията.

Идентична е ситуацията и по настоящия казус, особено що се отнася до председателя на ССБ Калин Калпакчиев. През 2016 г., макар и като член на тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС), Калпакчиев публикува авторска статия в списанието на Огнян Донев, която по-късно е отразена и в сайта на подсъдимия по това дело пред Софийския градски съд издател. Всъщност, Калпакчиев и върхушката от ССБ са сред любимците на сайта „Клуб Зет“, който подробно информира за всяка активност на известните с политическите си пристрастия магистрати. Куриозното е, че буквално дни преди да се окаже, че ще трябва отсъжда укрил ли е издателят Огнян Донев близо 63 млн. лв. данъци, Калин Калпакчиев е дал програмно интервю за януарския брой на списание „Клуб Зет“, озаглавено: „Съдийската общност е жизненоспособна. И може да оказва съпротива“.

Калпакчиев и Иванова ще могат да демонстрират на практика партизанската реторика. В случай, че не се отведат още на този етап, то отводът може да им бъде поискан от прокуратурата. Но и това не дава гаранции за обективността на съдебния състав. Преди пет години, когато делото стартираше на първата съдебна инстанция, държавното обвинение искаше отвод на съдия Даниела Борисова от СГС, която отказа да се отведе. След продължил четири години съдебен процес, при който съдията и адвокатите на подсъдимите не се притесняваха да демонстрират единомислие по обвиненията, без изненада преди година Борисова оневини Донев.

Огнян Донев, който на първа инстанция бе защитаван от адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, бе обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на „Софарма“ на свързани с него дружества („Телсо“ АД „Телекомплект“ АД, „София“ АД, и „Софстрой“ АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители, сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил. Тезата на Донев и защитниците му бе, че той не е дължал този данък.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.