В Анкара откриват супермодерна концертна зала (СНИМКИ)

Тя е толкова красива, че ще очарова меломаните 

Дългоочакваната супермодерна концертна зала на турската столица ще се открие с пищно гала събитие на 29-ти и 30-ти октомври по случай Деня на републиката. Президентският симфоничен оркестър ще бъде домакин на световноизвестното сопрано Анджела Георгиу и братята Гюхер и Сюхер Пекинел, един от най-добрите пиано дуети в света.
 
Музикалният кампус, разположен в сърцето на столицата между Крепостта на Анкара и Анъткабир, струва приблизително 83 милиона евро. 

Архитектурният шедьовър разполага с „Голяма зала“ с капацитет от 2023 места, „Синя зала“ с капацитет от 500 места, „Историческата зала на CSO“ с капацитет от 600 места, ресторанти, музей и открити площи. Цялото това музикално бижу съвсем скоро ще се превърне в място за срещи на любителите на културата и изкуството.

Президентския симфоничен оркестър на Турция е основан от Джузепе Доницетти през 1826 г и е един от най-престижните в света. Между другото това е годината, в която 16 годишният Шопен започва да взима уроци по музика от Юзеф (Жозеф) Елснер, а 17-годишният Феликс Менделсон композира музиката за Шекспировата пиеса „Сън в лятна нощ“. 

Художественият ръководител и първи диригент на Президентския симфоничен оркестър, Джеми Делиорман споделя: „Залата има великолепен акустичен комфорт. С тази зала оркестърът ще има възможността да се състезава с водещи световни оркестри“.
 
Концертната зала на Президентския симфоничен оркестър е първата в света, открита след концертната зала на Хамбург Elbphilharmonie, която беше завършена през 2017 г. Със своя архитектурен, артистичен и социален подход, тя ще има голям принос за световното музикално семейство.
    
Сградата представя символична архитектура в градски стил, чиято актуалност няма да изчезне с времето. Архитектурната форма, състояща се от две непрозрачни, покрити със стъкло сфери с остър стъклен триъгълник между тях, разположени в средата на водоем, има монументален и вечен дизайн.

За акустичното оформление на сградата е проведена консултация с проф. W. Fasold и Института за строителна физика на Фраунхофер. 

Коментари

Задължително поле