В Банско събират подписка всички жители да бъдат тествани за коронавирус

Кметът на Банско Иван Кадев

В Банско събират подписка за тестване на всички жители в града за коронавирус. Желанието им се подкрепя твърдо и от местната власт.

"Като кмет и председател на Общинския кризисен щаб, заедно с моя екип, продължавамe да настояваме за по–широко тестване на населението на град Банско и за строго спазване на пропускателния режим, което се подкрепя и от гражданите на Банско със събиране на подписи", заяви кметът Иван Кадев.

Градоначалникът излезе със специално обръщение към съгражданите си.

"Вероятно до седмица-две предстои да изживеем пика на заболеваемостта в България и ако сме разумни и предпазливи и спазваме всички дадени ни препоръки, има реален шанс за едно по-нормално лято. Благодаря на всички, които по задължение или не работят неуморно за справяне с тежката ситуация – общопрактикуващите лекари и лекарите от Спешна помощ, служителите на МВР и Пожарна, нашите социални работници, многото доброволци и дарители", обяви кметът Кадев.

"Община Банско е на разположение на своите граждани. Знам, че банскалии сме най-здравите и силните, но нека проявим още малко търпение и останем в къщи. Само така ще опазим възрастните си родители и малките си деца. Сега, когато преминахме първия етап, е време да си кажем накратко какво направихме по време на карантината над Банско: това беше, повтарям, най–строгата мярка, въведена от правителството на територията на страната", каза Кадев и посочи част от въведените мерки за банскалии:

Още преди отпадане на карантината ръководството на община Банско настояваше да се запазят контролно-пропускателните пунктове на входовете на града ни с цел ограничаване навлизането на външни лица до отмяната на извънредното положение.

Постепенно малкият и среден бизнес, там, където е възможно, започна да възстановява своята дейност. Отново апелираме към тези работодатели за стриктно спазване на санитарно – хигиенните условия на работа. За съжаление, голяма част от работещите в града са заети в туристическия бранш, което на практика означава, че скоро няма да заработят.

Премахнахме плащането на тротоарно право и наеми за общински обекти за периода на извънредното положение.

Освободихме от такса детските градини за същия период.

Синята зона се ползва безплатно от обявяването на извънредно положение.

Остава важната задача заедно с общинския съвет и с широко участие на бизнеса да обмислим и други мерки за облекчаване и стимулиране на работния процес и подкрепа на хората в затруднено положение.

Призовавам в хранителните магазини и аптеките да не се допускат хора без предпазни маски, раздали сме достатъчно и не ми се иска да прибягваме до затваряне на обекти, каза кметът на Банско в обръщението си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини