В Германия влиза в сила закон за легализация на канабиса

Снимка: Pixabay

В Германия влезе в сила законът, регулиращ притежанието и отглеждането на канабис, който предизвика полемика в германското общество, съобщиха руски медии.

Според новите правила жителите на Германия на възраст над 18 години имат право да притежават не повече от 25 грама канабис на улицата за собствена употреба. Вкъщи е позволено да отглеждате не повече от три храста канабис или да имате максимум 50 г канабис за собствени нужди. Сега растението е премахнато от списъка на забранените вещества.

Вече може да се пуши канабис на обществени места, но е забранено в близост до деца, тийнейджъри, както и в близост до детски градини, училища, детски и спортни площадки, както и на пешеходни зони през деня. От юли вторият етап на легализация ще позволи на контролираните от държавата общества за канабис да отглеждат канабис при строги условия и да разпространяват наркотика на членове на такива организации. В същото време законът предвижда мерки за предотвратяване на пристрастяването към канабиса.

Частичната легализация на канабиса през 2021 г. беше включена в коалиционното споразумение на Социалдемократическата партия на Германия, Зелените и Свободната демократическа партия. Здравният министър Карл Лаутербах заяви, че влезлият сега в сила закон е принудителна мярка. Според него това ще позволи на държавата да защити гражданите от по-опасните смеси за пушене и други наркотици, които се разпространяват безконтролно на черния пазар.

Опозицията, федералните държавни власти и различни организации се противопоставиха на легализирането на канабиса, вярвайки, че новите правила ще се отразят негативно на борбата с престъпността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа