В Ерусалим се открива новото американско посолство

В Ерусалим се открива новото американско посолство в Израел. Това става шест месеца след като президентът Доналд Тръмп призна градa за столица на израелската държава. Очаква се на откриването да присъстват около 800 гости, предаде БНР.

Израелското правителство посрещна решението с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха гневно и с протести.

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.

Доналд Тръмп, който бе заявил по-рано, че би искал да присъства на откриването, ще направи изявление по видеоконферентна връзка. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова останалите страни да последват примера на САЩ и да преместят своите посолства.

По случай днешното откриване на американската дипломатическа мисия, улиците на Ерусалим са украсени с цветни лехи с дизайна на американското знаме и плакати с текст: "Тръмп направи Израел отново велик".

На снощния прием имаше пратеници от Гватемала и Парагвай, които ще открият свои посолства в Ерусалим по-късно този месец. Присъстваха къщо така представители от Унгария, Румъния и Чехия, но нито един от западните страни от ЕС, което говори за разрив в блока относно хода на Тръмп за Ерусалим, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари

Задължително поле