В ЕС и у нас ляво-дясната линия е пред разгром Под 10% от общия брой избиратели са подкрепили ГЕРБ, но и това се оказа достатъчно

Избирателната активност на евроизборите у нас бе едва около 30 процента. Снимка: Денислав Стойчев

В основни линии сериозните предизборни прогнози се потвърдиха. Отрицателният уклон сред избирателите спрямо досегашните политики на Европарламента (ЕП) се увеличава почти във всяка страна, в немалко достигна до необратимо отрицание на ляво-десните, наричани още системни партии от ЕНП и ПЕС. Както в ЕС, така и у нас тази безпринципна и много вредна за европейците линия е пред очевиден разгром. Според изборните резултати смяната й е неизбежна, тъй като запазването й под една или друга форма рязко ще увеличи и ускори антисъюзните нагласи.

Читателите на „Труд“ не са изненадани от победата на ГЕРБ на тези избори, за безалтернативността на партията се пише тук повече от година. Преди всичко защото няма реална опозиция, колкото и да се смъква постепенно в очите на българите управляващата. Унизителен, крайно тревожен за бъдещето й е днешният резултат – едва под 10% от общия брой избиратели са я подкрепили, но и това се оказа напълно достатъчно.

Неубедителен излезе екипът на изпълнителната власт в повечето си звена, наложиха се смени на редица министри, поредица скандали със силен корупционен привкус се случиха в предизборна фаза. Предизборната листа, предложена и съгласно ценни съвети от ЕНП, не се оказа много впечатляваща, представящите я говореха по брюкселски стерилно и обтекаемо с либерално отшлифовани физиономии. Принципна и настъпателна опозиционна партия би могла да използва успешно тези и доста други слабости на ГЕРБ и да излезе отпред в крайната класация.

Очевидно за огромния процент избиратели БСП не е нито едното, нито другото. Напълно безпринципна е от 11. 11. 1989 г. „Преходът е десен и трябва да се провеждат десни политики“ – тази мантра е в главите и под сурдинка в устите на почти всички по-видни партийни функционери и влиятелни фигури. Това и прави БСП на власт и в опозиция – лява фразеология за заблуда на членове и симпатизанти, но дясно поведение строго в контекста на линията на ПЕС. С „няма ляво и няма дясно“ такава партия, с Нинова или друго лице за водач, не може да победи не само ГЕРБ, но и всяка друга клиентела или партия н нейно място.

Ляво-дясната лъжлива пяна на „Позитано“ 20 отблъсква все повече структури по места, скоро и по селата няма да печелят избори, писахме преди две години, това виждаме днес. Никоя предизборна листа не е печелила със Станишев в нея, предизвестено загуби и тази. Без опозиция отсреща не само ГЕРБ ще печели редовно с ляво-десни политики. Като такава не се обозначиха нито ДПС, нито комично разединените патриоти, практически никой. Това никак не е добро за политическия живот у нас, опасно е и за управляващите, изглежда Борисов го разбира ясно.

Не гласуваха около 70% от избирателите, повечето мотивирани да протестират по този начин срещу отблъскващото ги ляво-дясно статукво. С протестния по същество вот и на значителна част от гласувалите стават около 80%. За сведение на соцдепутатите, гербаджиите и другите „системни“, тези българи не са дебили, по данни от психиатричната литература лицата с умствена изостаналост у нас са 2,5-3%.

Не са дебили и имбецили българите, голямото мнозинство са прилично ориентирани в политическия живот. Мозъците у нас са по-слабо промити от онези на запад, комунистическата пропаганда ни е направила относително по-устойчиви спрямо масови манипулации. А либерално-лъжедемократичните промивки с измамни мантри малко се отличават от комунистическите. Туземната политолигархия е изхабена напълно, обективно е налице огромно пространство за поне две истински партии, ясно доловими са и такива очаквания сред протестно негласуващите.

Така е от поне 5-6 години, досега не се получаваше, защото в Брюксел ЕНП и ПЕС успешно затискаха други тенденции, манипулативно наричани несистемни или популистки. А какво е всъщност популизмът? Да се мами публиката с приятни за ушите, но противоречиви, преднамерено лъжливи обещания, които мамещите политици и партии не само не могат, но и не възнамеряват да изпълняват. От populus = народ, партиите в ЕНП по определение са популистки. Още по-върло лъжливо популистки са тези в ПЕС. Такива са те, не националистическите!

Изборите в почти всички страни от Евросъюза ясно показаха недоверието си към партиите от тези две „семейства“. В Германия първата в Европа социалдемократическа партия буквално се срина, във Франция доскоро много силната соцпартия – също. Тежки загуби претърпяха и условно десните в тези водещи в ЕС държави, както и в редица други. Активното мероприятие срещу националистите в Австрия донесе съществени ползи за „системните“ в няколко страни наоколо, но много за кратко, очаква се силен откат заради мръснишкото мероприятие.

Във Великобритания страшен удар претърпяха консерваторите, а спечели партия с название Партия на Брекзит. Шикалкавенето „ще напуснем – ще останем“ приключва, с това се стопява и силата на ляво-десния алианс в Брюксел. Съвсем друга среда се създава в Европа, наесен ще се появят нови сглобки, нови сблъсъци, съответно и нови партии. Отначало с подставени лица и измамни названия, после и истински. У нас също.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (26)

 1. Тоя цървул „доктор“ по фашистка пропаанда не спря да пише лъжи. Алоооу, цървул, ти виждал ли си картата на областите, в които БСП и ГЕРБ печелят? Сега остана да изтърсиш като Станишев, че 80% са гласували против ГЕРБ. Няма да ти чета глупостите, все едно – руска агитация. От КГБ са ви спуснали „Опорни точки“ да плюете по всички, че да се дистанцира народа от политиците си и да покани КГБ да го оправя. Пфу! Дрисък!

  1. Ами, като всички партии са „пред разгром“ тогава бягай в русия. Там няма разгром, има една партия – КГБ. Има бомби, ракети, супер оръжия, свръхсветлинни ракети, изобщо Светло бъдеще. Бягай в Русия, ама стиска ли ти? Тук получаваш хонорари да плюеш по Европа, а там ще миеш чинии.

   1. пак си останал без пари за хапчетата, шизи…

 2. хич не е пред разгром илийка, хич не е…
  даже проевропейската линия е слабо засегната.
  у нас още „не знаем“ що е то европейско ляво, център или дясно… и то не толкова заради ултрадесните социалдемократи от бсп, колкото заради липсата на ясно ляво.. та това уточнение, комбинирано с правилната забележка, че още не сме промити кат западните говеда плюс боковото врътване на задника по джендърските въпроси определя и различията ни с другите държави.

 3. „Пред разгром“ са червените пърдялници от кочината БСП. БЪЛГАРИЯ Е СИНЯ, ТЪПАНАР!

 4. И 10% да е избирателната активност,партиите пак ще пращат своите си хора в европарламента. Трошипара за оня дето клати дърветата.

 5. БСП я задраскват от 30 г. разни какавани, а тя все си стои въпреки вътрешната и външна нейна скапанящина. Причината е преди всичко в нищожеството на нейните гробокопачи. Разгромът е процес, а не едномоментно събитие, за него има много доказателства в много западни страни – ЮК, Германия, Австрия, Италия, Франция и др. – има ги и у нас. При това очевАдно не са виновни КГБ, ДС, Путинова Русия или „популистите“.

  1. „БСП смая: Търсим нов предател“ Е сега могат и да сполучат в самоотстраняването си.
   Дервайте другари…
   И вие ще сменяте статуквото -смях. Че именно тоя полуразложен труп на столетницата крепи най-силно статуквото.

 6. ,,PARTII,,IMA,,BOL,,!KOLKOTO ISKASH,NO VSICHKITE SA ZA TOVA,,STATUKVO,,I,,POLITIKA,,!NJMA,
  PARTII S NOVI IDEI I POLITIKA,OTGOVARJSHTA NA POTREBNOSTITE NA XORATA! I NIKOI OT TEZI
  SEGASHNITE,NE MISLI V PERSPEKTIVA PO-VECHE OT EDIN MANDAT!ZA LICHNOSTI-MISLITELI,DA
  RZAVNITZI-DA NE GOVORIM!NJMA LI PATRIOTIZAM-NISHTO NJMA!

 7. Докторчето е проспало последните петнадесетина години. Ляво-дясната линия я загърбиха още „геносе дер босе „Шрьодер – приятелчето на Путин и Блеър. А нашите „социалисти“ , които служат на руските диви капиталисти , които са крайно десни до фашизъм, също отдавна са си отказали от противопоставяне, въпреки опорките. Но „полотологът“ в нaпреднaла възраст нe вижда по-далеч от носа си.

  1. Отрепките пак маршируват леви десни, но с либералните знамена на сорос клинтън и обама….

 8. Американофилията е национално предателство каза:

  Статията е много точна, но местните тролове или са твърде прости за да я разберат, или нямат желание, защото им се плаща на коментар.

 9. За пръв път срещам определение какво е популизъм. Гербаджиите са върха с бойко начело. Щом малоумните са 3 процента, как цели трима тука се изтъпанчват като наблюдатели, цензори, граждани?

  1. Популизъм е да управляваш за народа. Затова ес го мразят.

 10. Подкрепям и одобрявам написаното от д-р ИЛИЕВ

  Точна оценка
  на ляво-дясната
  театрална сценка

  УРААА

 11. ни бой съ митодиев,
  ножът е дървен,

  ъ пъ непудмитътъ
  сливъ е цепнаътъ

 12. Корнелия да си носи своите грехове, много са, не става за лидер, но вредите за бсп от нея са сто пъти по-малко от причинените от сер гей. Той специално дойде от ПЕС да срине кампанията й, за да срине нея заради линията срещу истанбулската к-ция. Лакомите задници на позитано също искат да катурнат, в глупостта си помогнаха на джендъриста антибългарин и така навредиха на бсп, с което и на тях си. Джоре не сака да е добре, сака Вуте да е зле. Популиста бойко не случайно редовно хвали сер гейчо.

 13. „Комичната“ държавна политика в Украйна, нищо не е с това което става в България, и как това не се коментира като трагично!? Сърбите провеждат пълна военна мобилизация, ние сме почти без армия, в базите ни са се настанили джендъри с високи токчета и сутиени, турците с руско въоръжение… Горките Г-л Колев и В.Вазов вероятно са се уморили да се въртят в…, че сме се вторачили с махна в комедиите на Нинова, Бойко, и…

 14. Това е задължително свидетелство от всички, аз съм тук, за да позная целия свят за човек, който е спасил моите отношения и този велик човек се нарича д-р ИЗОЯ. Наистина той направи голяма работа за мен, като върна бившия ми любовник, който ме остави, и обещавам никога повече да не се връща при мен. С това осъзнах, че раздаването на подробности на д-р ИЗОЯ на света ще направи много добро на онези, които са счупили домовете или връзката му, за да ви помогнат да оправите разбити отношения или ваш брак. Можете да се свържете с него чрез неговия имейл адрес: drizayaomosolution@gmail.com или да се обадите директно на [12098373537]. Свържете се с него и вижте какъв е вашият проблем
  ще бъде решен в рамките на 24 часа. Той също така е специализиран в следните въпроси …
  (1) Искате бившия ти бек.
  (2) Искате да бъдете повишен във вашия офис.
  (3) Искаш мъжете / жените да те следват.
  (4) Искате дете.
  (5) Вие сте предприемач и искате да спечелите договори
  (6) Искаш съпругът ти да бъде твой завинаги
  (7) Имате нужда от духовна помощ.
  (8) Вие сте били измамени и искате да възстановите загубените пари.
  (9) Спрете развода
  (10) Позоваване на парични ритуали
  (11) Спечели изборите

 15. Победи,успех,триумф….над какво? Над мизерстващия народ!
  Първите с 6,9% от имащите право на глас,вторите с 5,5%…после…даже и с 2%. Но макар и с толкова малко те са се отскубнали от живота на народа.

 16. A kakvo stana s,,evropeiskata idej,,:Ot Vankuver do Vladivostok!? Tova,ne beshe
  li-varxa na populizma?!Ne ,che sam protiv tazi idej!

 17. митодиев + улигархията
  на пулиграф дъ съ явът
  и эа КОРУПЦИЯТА да обяснят

  па и Блъсков да не трае,
  и все эа митoдев едно
  и също дъ бае…

  …време е сега…
  эа нов поглед относно
  проиэхида на света…

  …и прикаэки эа митодиеви обори,
  кои народа умори…

  УУУ

 18. митодиев и улигархията
  на пулиграф дъ съ явът
  и эа КОРУПЦИЯТА дъ обяснът

  УРААА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.