В Испания живеят в предградия заради по-евтините домове

В Барселона средната цена на квадрат е 4121 евро, а наемите са 16,9 евро на кв. м.

В Барселона искат 4121 евро на кв. м

Наемите са 16,9 евро на кв. м

Цените на жилищата в редица градове на Испания стават недостъпни за много от местните жители. Средната цена на жилищните имоти в Барселона се е увеличила с 5% за година до 4121 евро на кв. м. В Мадрид искат 3992 евро за квадрат, което е със 7,6% повече спрямо година по-рано, пише сайт за недвижими имоти.

Причината за това е, че Мадрид и Барселона привличат много хора, защото там има по-голяма възможност да намерят добре платена работа. В резултат и наемите в тези два града са най-високите в Испания. Най-високи са наемите в Барселона - средно 16,9 евро на кв. м на месец, а на второ място е Мадрид с 15,4 евро на квадрат.

Решението за тези, които искат да работят в мегаполисите, но не и да плащат за скъпи жилища, е купуването на недвижими имоти в предградията. Цените в тях също нарастват, но все още може да бъдат намерени евтини варианти. Има общини, разположени в околностите на Мадрид и Барселона, където жилищата струват два до три пъти по-евтино, отколкото двата големи града.

Такъв пример е градът Бадия дел Валес, който е само на 15 км от Барселона. Това е най-младият град в Каталуния с население малко под 14 хил. души. Има обширни градини и паркове, широки алеи, което само добавя удобство за местните жители. Същевременно средната цена на квадратен метър е 1471 евро.

Парла е община в провинция Мадрид с население около 120 хил. души. Намира се на 20 км от испанската столица. В началото на 20 век в Парла живеят малко над 1200 души. Но през 60-те и 70-те години има истински демографски взрив. Много испанци се местят там, за да имат по-бърз достъп до Мадрид. Същевременно там се заселват хора от Алжир, Мароко, Румъния и Полша. Градът е древен, датира от 1255 г., благодарение на което може да се похвали с паметници на античната архитектура. Средната цена на квадрат е 1549 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти