Няма кой да обере плодовете и зеленчуците във Великобритания На Острова търсят 90 000 селскостопански работници от Източна Европа

Роналдо и „Юве“ без заплати за 4 месеца

Задържаха за 72 часа нарушител на задължителната карантина в София Отказал да подпише формулярите при пристигането си на Летище София

Д-р София Ангелова: От усложнения от свински грип у нас загинаха много млади хора

Клоп обвини УЕФА в криминално престъпление

Министър Ангелкова: Ще има фалити на туроператори, ако тази ситуация продължи над 3 месеца

Сухиндол почете жертвите от Балванската битка

Мощно сърце пулсира в ретро красавец След 70 години в производство Morgan Plus Four излиза в нов модел

Седмичен медицински дайджест: Пандемията Специално издание на "Труд" за инфекцията COVID-19

Осма жертва на коронавируса у нас 51-годишна жена почина в Благоевград

Дезинфекцират 20 километра от АМ “Марица“ преди Капитан Андреево

Бизнесът иска държавна финансова помощ за фирмите със загуби от над 20%

Интелигенцията и Църквата Добрата книга, пълна с истина и мъдрост, не е създадена от печатаря, макар че е дело на неговите ръце

Русия затваря границите си

Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

В Йемен всички носят оръжия, все едно са ръчни часовници

90 000 души загинали във войната досега

Немски лекар разказва за жертвите на кръвопролитията

Засенчена от кръвопролитията в Сирия, войната в Йемен остава почти незабелязана от света. А тя бушува вече от пет години. От началото u войната досега там са били убити 90 000 души.

Военен съюз, ръководен от Саудитска Арабия, се бори срещу хутите – шиитските бунтовници, подкрепяни от Иран. Конфликтът пламна през 2015 г., последва затишие и сега се развихри с нова сила. А цивилните граждани са тези, които плащат най-високата цена в тази война.

Германският лекар – анестезиолог Гьотц Гересхайм описва пред „Дойче веле“ ситуацията в Йемен. Той работи за „Лекари без граници“ в южната част на страната.

„В нашата болница се грижим за 60 до 70 пациенти, като 80% от тях идват с огнестрелни рани. Има други екипи на „Лекари без граници“, които работят по-близо до фронтовите линии – например в Мока или Ал Байда. Там се сблъскват предимно с тежки кръвоизливи, перфорирани органи и други тежки наранявания. От тамошните полеви лазарети всеки ден ни препращат по двама-трима пациенти. В повечето случаи става дума за хора, ранени от бомби и взривове – както възрастни, така и деца“, казва лекарят.

Той пояснява:

„Нашите мисии траят винаги само по четири седмици, но като единствен анестезиолог, работя по 24 часа на ден в седем дни от седмицата. В Сирия работих на едно място, което беше на два часа път с кола от град Рака. Там ми се налагаше „само“ да обработвам рани от избухнали гранати. Когато т. нар. „Ислямска държава“ бе прогонена от града, нейните бойци скриваха на всевъзможни места взривни устройства – включително в кукли и мечета.

Но толкова много огнестрелни рани, колкото обработваме сега в йеменския град Аден, не съм виждал никъде другаде през живота си. Тук всички носят оръжия – все едно са ръчни часовници. А и ги използват“, заключава немският медик.

От Дойче веле
(със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.