В ложата на Лорда: Искам позволеното шоу на Парцалев…

Защо вземат зрителите за панирани глухарчета?

Навремето се казваше - „красив като артист”, а днес артистите са раздърпани и потни

Къде сбъркахме хора, къде останаха добре подготвените ни навици да се забавляваме с истински актьори и шоу програми. Днес тези ценности са подменени от зле надути, подути и пЕрнати през лицето зрелища, създадени сякаш между полюция и пържене на кюфтета. 

Приемам, че всяко поколение се смее на различни неща, че възприятията се моделират според средата, нивото на образование и общата култура, но някои телевизии направо ни вземат за панирани глухарчета. Нека не цитирам имена и актьори, нека оставя това на въображението ви, защото вярвам в читателите на този вестник. 

Мисля си, какво ли толкова мистерично има в примамки, като „забранено шоу” и доколко е забранено, щом се дава по телевизията? Прилича ми на заглавие като „Голите снимки на облечената Чичолина” . Или - „Кипна кафето на Драго Чая”. 

Изобщо, по-скоро исках да говоря не за блудкавите телевизионни програми, а за критериите като цяло. За общите представи за красота и естетика, между които ако няма знак за равенство, поне няма толкова категорични удивителни и въпросителни. За да има мир и разбирателство, ще приема, че аз не разбирам. 

Навремето се казваше – „красив като артист”, а днес артистите са раздърпани, потни, нахлузили дънки, клинове, потници, несъразмерни сака, да разпознаеш кое е мъж и кое жена си е направо победа. Повърхностност и неяснота бликат от скечове, всичко е гювеч от Шарено котленце, и която и новогодишна програма да вземете преди и след Хачо. Врещене, превъзбуденост, хаотичност и липса на обединяващ елемент са характеристиките, които днешните телевизионни програми предлагат. 

Шоу за бърза консумация, пържени пилешки хапки за ежедневната бира, след което забравяш съдържание и хумор. Остава дъх на потни мишници, на сценичен но не и звезден прах. Ден да мине, друг да дойде. 

Представям си сценаристи със забодени в пицата пъпчиви лица да съчиняват на девет бутилки кола новите каламбури, на които очевидно си се смеят само те. 

Кръстените като забранени програми могат да се поучат на естетика от руските такива, където може също да няма кой знае какво, но поне има мащаб, широта, обещание за истинско шоу. Усещането за самодейност е наистина дразнещо днес, когато може с лекота да се вмъкнат цифрови ефекти, да се наеме стилист, а не дънки и блузки да превземат ефира. Затова някак си наивничко, миличко, от едно време ми липсва появата на Парцалев, който без никакви претенции излизаше, казваше „Добър вечер“ с оня провлачен диалект от град Левски и си умирахме от смях. И то не защото не сме имали критерий, а защото някои неща идват от сърцето и за предназначени за него. Та, господа телевизионери, поучете се. Това поне не е забранено.

Fashion idol

Мирей Матийо

Легендата на френската естрада отдавна носи символичния орден на модния почетен легион. Това е възможно заради старателно и премерено смесване на малко цветове, обикновено черно, червено или техните нюанси, както и заради семплите бижута. Прическата, един символ на нейната слава, също способства за доминиране в образа й на силната френска класика, приличие и естетическа съобразителност. В днешния кадър Мирей Матийо отново внушава предпазлива разточителност в черно, по който цвят са плъзнали все така предпазливо, ненатрапчиви декорации и акценти. Копчетата по ръкавите са далечен отзвук на бижуто в деколтето, а старомодният буфан ръкав прави мил лиезон с неподатливото на критика модно време, малко след Пиаф и доста преди Милен Фармер.

Шкумбата се забавлява с бизнесдама

Верни приятели от години, бизнесдамата Гери Тодорова и Шкумбата се виждат непрекъснато. Последната им среща даде наслада и много настроение за двамата, като от едната страна звучаха последните вицове, а от другата ухаеше на парфюм и опитомена деликатност. Тодорова, която е притежателка на една от най-големите счетоводни компании почти няма време за срещи, поради напредналия фискален период, но там Димитър Туджаров-Шкумбата се ползва със специален статут. Освен тази среща, Гери успя да направи няколко планински прехода, да се срещне с приятели, да съдейства на сина си в създаването на нов бизнес, да направи благотворителност. Бизнесдамата е член на няколко световно известни клуба, занимаващи се с милосърдие и името й блести с пълна сила сред политици, дипломати, бизнесмени.

Две поколения таланти

Валентин Велчев честити юбилей на Светла Караджова

Голямата народна певица Светла Караджова покани младия изпълнител Валентин Велчев на юбилейния концерт на Квартет Славей, който по план трябва да се състои на 21 април в зала 1 на НДК . Събитието ще ознаменува 30-годишнината от създаването на прочутата фолклорна формация на легендарната Надка Караджова. Преди две години музикантите записаха обща празнична песен „Весела Коледа“ по музика и текст на Развигор Попов, с участието на учениците на естрадната прима Мими Иванова. От тогава те често се засичат на различни музикални събития и на снимки за фолклорни програми. На 4 април Светла Караджова отпразнува 65-я си юбилей и след като любимецът от Пирин Фолк й честити празника, тя го покани на тържествения спектакъл. Караджова, която е верен стожер на българската народна музика, е сред номинираните за престижните награди Певец на годината, които според ситуацията ще се проведат на 2 юни на бляскава гала церемония.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл