В Малави унищожават 16 000 дози "АстраЗенека" заради изтекла годност

Повече от 16 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" с изтекъл срок на годност трябва да бъдат унищожени в Малави заради нарасналото безпокойство относно страничните ефекти. Ваксините са част от 102 000 дози, дарени от Африканския съюз (АС) на правителството на Малави миналия месец.

Здравните власти са загрижени, че заради информацията за случаи на тромби и слуховете, че получената ваксина е с изтекъл срок, кара хората да се отказват от ваксиниране.

До момента са приложени около 230 000 дози, достатъчни за ваксиниране на близо 1% от населението. Освен дози от Африканския съюз, страната получи повече от 400 000 дози "АстраЗенека" от Covax и индийското правителство, съобщи "Гардиън".

Първоначално гражданите на Малави реагираха ентусиазирано и в началото на кампанията миналия месец пред ваксинационните пунктове и болниците се образуваха дълги опашки. Постепенно, обаче, броят на желаещите намаля.

Има колебание относно решението за ваксиниране, каза д-р Бен Чилима, директор на Института за обществено здраве в Малави.

Има хора, които се колебаят, други отказват от религиозни съображения, а някои просто отлагат, смята той.

През последната седмица хората разпространяваха съобщения, че ще получат ваксина с изтекъл срок на годност, което нанесе удар върху усилията на правителството да проведе ваксинационна кампания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят