В навечерието на 1 юни Коалиция HPV поиска от МЗ действаща политика за ваксинопрофилактика

В навечерието на 1 юни представители на Коалиция HPV проф. д-р Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология и д-р Момчил Баев - основател на Фондация „Астра Форум“ входираха отворено писмо в ученическа раница до Министерство на здравеопазването и всички здравни институции с настояване за действаща политика за ваксинопрофилактика в България. Символичното послание е за по- голяма грижа към здравето на децата и дава старт на информационната кампания на коалицията „Защити бъдещето им!“.

Мисията на експертната, неправителствена Коалиция HPV е преди всичко превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (ЧПВ/HPV). Затова изисква от МЗ да се ускори Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България, която се изпълнява едва 1% до 3%.  

„Глобалната цел на СЗО за елиминиране през 2030 г. на ЧПВ, причиняващ рак на маточната шийка и други ракови заболявания при двата пола, изглежда недостижима за нашата страна, ако не се вземат спешни мерки за повишаване на ваксиналното покритие в България. Това е възможно само при поставяне на краткосрочни цели и стъпки, които да спомогнат за ваксинопрофилактиката, и ангажираност на здравните власти към проблема“, се казва в писмото.

Коалиция HPV призовава за промени в краткосрочен план, които да гарантират постигането на годишни цели за ваксинално покритие в таргетната група (момичета от 9 до 14 г.): 15% през първата година; 25% - втората година; 35% - в третата. Според експертите от Коалицията заложените цели могат да се достигнат, ако се проследяват регулярно, като се обявяват постигнатите резултати и се предвидят стимули за изпълнителите на здравна дейност. Една от възможностите е изравняването на заплащането за поставяне на задължителни и на препоръчителни ваксини, тъй като това е изключително важно за общественото здраве. 

От Коалиция HPV настояват за стартиране сред таргетните групи на национална информационна кампания за превенция на свързаните с HPV заболявания на Министерство на здравеопазването, за кампании на регионалните здравни инспекции и/или кампании за информираност на подрастващите в училищата, съвместно с Министерство на образованието.

Препоръка на експертите от Коалицията е да се промотира моделът на ваксинации през целия живот.

В заключение в писмото се казва: „Очакваме реакция от Вас с поемане на конкретни ангажименти, отговорни лица и времеви хоризонт за достигне на поставените краткосрочни цели! В 30-дневен срок очакваме от Вас насрочване на среща с представители на Коалицията за обсъждане на предложените от нас спешни промени, както и насрочване на срещи на всяко тримесечие с Вашия екип за проследяване на прогреса и комуникация на постигнатите резултати.“

Подписалите се членове на Коалицията са:
• Проф. д-р Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология
• Доц. д-р Михаил Околийски - управляващ офиса на СЗО в България
• Д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС
• Д-р Антоанета Томова - началник отделение по медицинска онкология в Комплексен онкологичен център Пловдив
• Доц. д-р Йорданка Узунова - член на Българска педиатрична асоциация
• Доц. д-р Илия Карагьозов - председател на Българската асоциация по онко-гинекология, 
• Д-р Христиана Бацeлова – началник Хигиенно-епидемиологичен отдел, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив
• Д-р Момчил Баев - основател на Фондация „Астра Форум“”
• Проф. Ивайло Търнев - Национална мрежа на здравните медиатори, председател на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“
• Ивайло Спасов - директор комуникация и социално развитие към УНИЦЕФ – България
• Пламена Николова - директор „Национална мрежа за децата“
• Д-р Радосвета Стаменкова - изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
• Доц. Христина Лебанова - Социална фармация и фармацевтично законодателство - МУ – Плевен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве