В Париж искат просторни жилища

В Париж нарасна търсенето на по-големи жилища.

Цените са над 12 300 евро/кв. м

Някои се местят извън града

След като прекараха дълго време у дома си заради Covid-19, жителите на Париж търсят по-големи и удобни жилища. “Осъзнах, че се нуждая от повече площ и удобство, за да работя от вкъщи”, казва Мари-Кристин Фабиани, финансов брокер на 40 години, пред Файненшъл Таймс. Тя заменила двустайния си апартамент от 70 кв. м в Монмартър, където се намира базиликата “Сакре Кьор” в северната част на Париж, за апартамент от 85 кв. м наблизо. “Установих по време на пандемията, че да се чувстваш добре в собствения си дом е наистина важно”, казва тя.

Френската столица беше подложена на едни от най-строгите ограничения в Европа по време на първата вълна на Covid-19. Настоящите мерки срещу Covid-19 допълнително увеличават желанието на хората да живеят в по-голям дом.

Карантината подложи на натиск семейства, двойки и хора, живеещи в споделени апартаменти, казва брокерът на имоти Фарид Магбуле. Затварянето на хората по домовете им доведе до промяна на мисленето им, смята той.

През първото тримесечие на годината средната цена на апартамент в центъра на Париж беше 12 300 евро на кв. м, показват данни на Асоциацията на нотариусите с юрисдикция за имотния сектор. След като имаше временно задържане на цените в началото на пандемията, през последните три месеца те отново нарастват.
Много парижани решиха да напуснат града след като няколко месеца работиха от разстояние. “Те разбраха, че със същата сума пари могат да си вземат по-голямо жилище извън Париж”, казва брокерът Магбуле. Но тенденцията хората да напускат Париж не е така изразена, като в други големи градове като Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

Франция е №1 в сектора

Нарастват вложенията в домове за възрастни

Доходността е до 5%

Инвестициите в домове за възрастни хора в Европа нараснаха с 25%.

515 млн. евро са инвестирани в домове за възрастни хора в Европа през първото полугодие, което е ръст с 25% на годишна база, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Дългосрочните основи на сектора проявяват устойчивост въпреки COVID-19, отбелязва компанията.

През последните пет години инвестиционната активност в сектора е съсредоточена основно във Франция и Великобритания, които имат дял от общо 68% (съответно 38% и 30%), следвани от Италия с 9%, Холандия със 7%, Швеция с 5%, Германия и Белгия (по 4%).

“Трансграничните капитали съставляват 64% от общите инвестиции в домове за възрастни хора, което е рекорден връх в сектора, движен основно от местни инвеститори”, коментира Лидия Бриси, директор на европейските изследвания в консултантската компания. “Трансграничните инвестиции продължават да идват предимно от Европа, най-вече от Франция, Великобритания и Швеция. Но американски инвеститори, които влагат усилено средства, както в студентски жилища, така и в сектора на многофамилните жилищни сгради, все повече търсят потенциал в домовете за възрастни”, допълва тя.

Доходността от първокласни домове за възрастни варира между 3,5% и 5% за работещи активи в зависимост от страната, локацията и качеството на имотите. Това е с под 1% по-малко от доходността от първокласните многофамилни сгради.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти