В пенсията влизат най-добрите доходи (обзор)

Депутатите гласуваха окончателно важните социални поправки в два закона вчера. Снимка: Пламен Стоименов.

Спират помощите при 5 неизвинени отсъствия на децата

Новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 година. Това решиха при окончателното гласуване на Кодекса за социално осигуряване депутатите в парламента.

Законопроектът беше внесен от народните представители на ГЕРБ. С приетите текстове се дава възможност на лицата при подаване на заявление за пенсия след 31 декември 2018 г. да изберат размера й да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Така хората ще могат да включат дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им. До 1 януари 2023 г. гражданите ще могат да избират по коя методика да се пенсионират. С промените на практика се тушира напрежението, което възникна с новия начин за изчисляване на пенсиите, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). Той допълни, че никой няма да бъде ощетен.

Отново вчера бяха приети окончателно и поправките в Закона за социалното подпомагане, с които се затяга системата за плащане на помощите за деца, които са по предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти” . Средствата вече са обвързани с редовното посещение на децата в училище. При 3 дни отсъствия от задължителната предучилищна група на детето за месец или при 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи да се спират за период от 1 година. Спрените средства ще отиват в съответната детската градина или училището, а с тях ще се закупуват учебни пособия.

За пръв път в законодателството се дава дефиниция на понятието „недобросъвестно получени средства от социални помощи”. „С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т. нар. „социален паразитизъм”, аргументира предложенията депутатът Александър Сиди от „Обединени патриоти” (ВМРО).

Коментари

Задължително поле