В петък транспортират с охрана откупените портрет и ценни предмети на княз Батенберг 

Кадър от БТВ/Архив

Откупеният портрет и ценните предмети на Александър I Батенберг ще бъдат транспортирани в България в петък, в присъствието на охрана. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Виена, където участва в търг за уникален портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг.

„Предметите са още в аукционната къща. Днес ще бъдат заплатени, ще изпратим реставратор, за да се опаковат сериозно и ще ги транспортираме до тук с охрана, защото са ни важни. Вероятно в рамките на петък ще се приберат”, обясни министър Банов. Той отбеляза, че стойността на картината е 18 хил. евро , а цената на всеки от трите подноси варира от 5 000 до 5 500 евро.

Министър Банов подчерта, че не знае кои са били останалите участници в търга, защото голяма част от частните колекционери работят с подставени лица. „Има хора, които просто говорят по телефон. Тя е една много сложна обстановка, доста интересна“, обясни той.

„Аз бях вътре в търга, аз наддавах. Вероятно вътре са разбрали, но ние обявихме и пуснахме слух, че имаме малко пари и ще се явяваме символично. Това беше целта, за да не се вдига цената. Това си беше една сериозна надпревара. Участват хора с доста сериозен опит и един от основните проблеми при тези търгове е това, че когато се обяви, че ще участва държава, цената може да се надигне в пъти над нормалното“, допълни министърът на културата.

Портретът и предметите на княз Александър I Батенберг имат изключителна културна стойност, те са ценности на държавността, каза Боил Банов. Той обясни, че 4-те предмета са закупени по предложение на Националния исторически музей. Според него за картината Националният исторически музей не е подходящо място, но е възможно подносите да останат там. "Това ще го преценят експертите, за мен беше важно да си ги докараме. Културната стойност е изключителна. Това са предмети на държавността, подносите, с които са го посрещали от Русе, Търговище, Ловеч. Изключително емоционално. Не мога да кажа, че картината като естетика на изкуството е уникално творение, но тя има мащабност и усещане за държавност заради рамката и герба отгоре“, обясни Банов.

Министър Банов отбеляза, че е бил уведомен за търга преди около 10 дни. „Разговарях с премиера и министър Горанов и взехме това решение, че ще участваме без да го афишираме, за да не стане спекулативно. Всичко излиза около 80 хил. лв., можеше сега да се върнем и да сме дали половин милион лева“, допълни той.

Коментари

Задължително поле