В първия месец от кризата: Изяли сме повече сирене с палма

Мандрите са произвели 3107 тона сирене с растителни мазнини за първите три месеца на годината.

Цената му расте първите три месеца на годината

Истинският продукт два пъти по-скъп

Повече фалшиво сирене е произведено и съответно продадено и изконсумирано от потребителите в първия месец от кризата с коронавируса у нас. Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите. През март предприятията са пуснали на пазара 1259 тона сирене с растителни мазнини, като за сравнение през март 2019 г. са произведени 1047 тона. Увеличение на количествата има и за първото тримесечието на тази година, спрямо миналата - с почти 400 тона. От януари до март от мандрите са излезли 3107 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2019 г. - количествата са 2726 тона.

Нараства обаче и производството на сирене от краве мляко, показват още данните на земеделското ведомство. Ръстът за всеки от трите месеца е с по близо 1000 тона спрямо година по-рано. Общото количество до края на март през тази година възлиза на 18 456 тона при 15 331 тона през миналата.

Сиренето с растителни мазнини е поскъпнало през последните месеци, според данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. В края на март цената му на едро е била 2,80-2,90 лева за килограм. През април тя стига 3,37 лева за килограм, а в последната седмица на май леко се понижава до 3,17 лева за килограм. Двойно по-висока е цената на сиренето от краве мляко, която през март е около 6,70 лева за килограм, а в края на май се покачва до 6,92 лева за килограм на едро.

Общото количество преработено мляко в преработвателните предприятия през първото тримесечие на 2020 г. е 165 359 л, от които 161 750 л краве мляко.

Сред млечните продукти най-голямо е производството на заквасени млека, което общо за периода възлиза на 40 123 т.

Коментари

Задължително поле