В САЩ: Да гласуваме по айфона

Шефът на Ейпъл Тим Кук с революционно предложение

Можем да стигнем до участие близо 100%

„Не бихте ли се чувствали много по-комфортно ако гласувахте чрез своя iPhone?'' Така предложи тази нова концепция в своето ново интервю за The New York Times главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, публикувано само дни, след като той се присъедини към нарастващата коалиция от бизнес лидери, които разкритикуваха рестриктивния нов закон за гласуване в щата Джорджия. „Бих си мечтал за това, защото знам, къде живеем“, каза Кук, когато Суишър го запита дали технологиите няма да дадат отговорът на някои съвременни проблеми при гласуването, като например измамата. „Ние банкираме по телефоните от нашите къщи. Ние имаме всички данни за нашето здраве на телефоните. Ние имаме все повече информация за нас на нашия телефон, отколкото в нашите къщи. И защо да не гласуваме чрез него?“

Системите за гласуване в Америка са известни с особено ниските си технологии, което е в ярък контраст със съвременните системи за банкиране, търговия и здравеопазване. „Това е доста тайнствено“, каза Кук за американската машина за гласуване. „Аз мисля, че вероятно ние всичките водим един грешен разговор за правата ни на гласуване. Ние би трябвало да говорим за използване на технологиите“.

Внедряването на актуализираната технология, като iPhone в процеса на гласуване може да разшири обхвата и достъпността на гласуването до повечето американци, така се аргументира той.

От населението на САЩ на възраст с права да гласува, едва 67% гласуваха на президентските избори през 2020 г. и това е най-високият процент на гласуване от всички избори от над 100 години насам.

„Как можем да направим това по-просто, така че участието ни в гласуването да достигне до 100%? Или наистина да се доближим до 100%. Може би ще стигнем до 90% или нещо подобно“, каза Кук.

Въпреки че гласуването чрез смартфона би могло да разшири достъпността за някои гласоподаватели, експерти по киберсигурност изброиха редица начини, по които може да се лиши от правото на глас на другите избиратели: Проблемите със сигурността, цената на самия iPhone, достъпа до интернет и идентификация на избирателите бяха сред основните цитирани проблеми.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения