В София са 52% от чуждите инвестиции

При търговските площи 40 хил. кв. метра в момента са в строеж. С тях общата площ ще достигне 440 хил. кв. метра само в София. Наемите на търговските площи остават високи за региона - 39 евро за кв. метър в мол в София и 55 евро за търговска улица.

20% от вложенията са в имоти

В София са 52% от чуждите инвестиции на България. От началото на демократичните промени до края на 2016 г. чуждите инвестиции в страната са 23,5 млрд. евро, като от тях 12,2 млрд. евро са в София. 20% тези инвестиции са в недвижими имоти, коментират брокери.

2,1 млн. кв. метра са съществуващите офис площи в столицата, а още 420 хил. кв. метра са в строеж. През първото тримесечие на годината брокерите отчитат 10% незаетост в офис площите клас „Б”, а в клас „А” делът на празните пространства е само 5%, тъй като повечето от тях се усвояват още във фазата на строеж. Заради интереса от международни компании към столицата брокерите прогнозират недостиг на качествени офис площи. Наемите в София остават високи - средно 13,5 евро на кв. метър за клас „А” и 10 евро за клас „Б”. На места в центъра цените стигат съответно до 15 евро и 12 евро за кв. метър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции