Програмата за развитие на селските райони отпуска средства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив пускат на 15 април единствения у нас кибернож за онкоболни

Единствената в България роботизирана система за радиохирургия Cyberknife (Кибернож) Accuray на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив ще бъде въведена в експлоатация за редовни клинични процедури на 15 април. Добрата новина съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение. Киберножът е единственият подобен апарат у нас и специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП № 252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“, на стойност 9000 лв. „Cyberknife“ е неиназивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори и до момента нито един онкологичен център в страната не е разполагал с подобна апаратура. Прецизността на киберножа позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за оперативно трудно достъпни. Досега пациенти с подобни диагнози се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им“, коментира д-р Влайкова.

Киберножът е система, която насочва лъчите с прецизност 1 мм и онлайн наблюдава определената за манипулация зона. Постига несравнимо запазване на здравите органи и тъкани поради рязко спадане на дозовия градиент. За процеса на планиране се използва отговарящ на нужните изисквания последно поколение 4D компютър томограф – симулатор. Четириизмерното планиране използва най-съвременен алгоритъм (Monte Carlo), позволяващ автоматична компенсация на движенията на пациента и строг контрол в подвижни органи (бял дроб, корем).

Интервенциите с CyberKnife са безболезнени, безкръвни и бърз метод на лечение. Архитектурата на системата е уникална, а технологията е изключително усъвършенствана и съчетава линеен ускорител, роботозирано рамо и система за образно насочване. Осигурява се синхронно проследяване на тумора спрямо положението на пациента. Киберножът е предпочитан за лечение на сложни по форма вътречерепни лезии и на такива в/около зрителния апарат и мозъчния ствол. Обхватът на облъчването е широк, като лъчите могат да проникнат през 120 различни ъгъла. Лечението е напълно безплатно за пациентите и е по клинична пътека на НЗОК.

В База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“ вече започва планиране на пациенти, подходящи за радиохирургия. Нужно е те да представят медицински документи – епикризи, проведени образни изследвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предходни облъчвания, решения на онкологични комисии и ПКК. Документите ще бъдат разгледани в рамките на седмица, а при одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите ще бъдат информирани на посочен от тях телефон. „С въвеждането в експлоатация на новата роботизирана система ще допринесем за по-бързото и по-ефикасно лечение и значително ще подобрим лъчетерапевтичните възможности за онкоболните пациенти в страната“, смята д-р Мария Влайкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.