Офисите носят доходност от 7,75% Интересът е фокусиран върху София

Светослав Малинов ще гласува „против“ пакета „Мобилност“

Ашли Греъм обича да си повтаря, че е красива

Защо жените са по-лоши от престъпниците?

Петър Стойчев: Когато спечелиш едно състезание, организмът се възстановява изключително бързо

Вучич заяви, че Сърбия е все по-близо до предсрочни избори

Купуват имоти в курорти за краткосрочно отдаване Лятото също привлича туристи в планините

Църквата почита св. Архангел Гавриил

Парламентът окончателно обсъжда промените в Изборния кодекс

Венецуела отново остана без ток

Температурите тръгват надолу На много места в страната днес ще има краткотрайни валежи

Алманах разказва какво е да си рицар Събират в книга историята на Велик Приорат България, ценностите и кодекса, които членовете му следват

Кремъл готов да подобри връзките си със САЩ

Фирма на жената на Лозан Панов купила от „Артекс“ четиристаен апартамент и два гаража за 225 евро на квадрат

Румен Радев ще се срещне с президента на Египет

Гавра с хляба Икономисти против идеята на министър Порожанов веригите да продават без надценка

Удар по малките магазини и популизъм видяха експерти зад предложението

5% ДДС няма да свали цените

От поскъпването не трябва да се прави политика, казват хлебари

Решението е да се увеличат доходите на хората

Молбите към търговските вериги да продават хляба без надценка няма да доведат до поевтиняване на насъщния. Това е категоричното мнение на икономисти и експерти, които “Труд” потърси за коментар. Абсурдната идея дойде от министъра на земеделието Румен Порожанов, който реши да сваля цената на хляба, като увещава хипермаркетите да го продават без да начисляват печалба. “На този етап разговорът, който имаме, е ако има някаква надценка, то тя да покрива само брак и някакъв разход вътре в търговската верига”, обясни Порожанов. Така министърът се надявал да озапти поскъпването или ако има такова, то да е по-малко.

“Това са безсмислени разговори. Нещата не се решават по този начин”, коментира проф. Гарабед Минасян от Института за икономически анализи на БАН. По думите му това не е пазарен подход и не съответства на правилата на пазарно функциониране на икономиката.

Подобен подход противоречи на икономиката за цените, заяви и финансистът Емил Хърсев. Търговецът е за това, за да печели и всички приказки, че ще продава без печалба са неуместни, коментира той. По думите му има смисъл да се увеличат доходите на хората, доколкото го поема пазарът. Защото в един момент разходите на производителя стават толкова големи, че той накрая просто пуска кепенците, допълни финансистът.

Хърсев определи като глупости идеята да се намали ДДС на хляба на 5%, каквито предложения се появиха от хлебопроизводители. Подобна стъпка няма да доведе до намаляване на крайната цена на хляба, категоричен е експертът. По думите му ефектът от нея би бил 5-6 дни, след което цената на хляба ще отиде там, където е пазарното равновесие.

Като популстка определи идеята на министър Порожанов и икономистът и бивш депутат Мартин Димитров.Според него има риск, ако тази мярка бъде въведена, големите вериги да ударят конкуренцията, а именно малките магазинчета.

Те могат да използват ситуацията, че имат разрешението на правителството да продават без печалба, ако щете, защо не и на загуба, за да могат да фалират за известен период от време всички малки магазинчета, които произвеждат хляб.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, поскъпването на хляба не е драстично и от него не трябва да се прави политика.”Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган”, заяви още Кукушева. Не винаги разговорите водят до конкретни действия, заяви тя по повод идеята на земеделския министър хипермаркетите да продават хляба без надценка.

Това не е първият опит на министър на земеделието да трупа актив, заигравайки се с цената на хляба. Предшественикът му Мирослав Найденов започна масови проверки на ценообразуването при поскъпването на основни храни през 2012 г., а впоследствие дори съобщи, че се е договорил с две вериги да “замразят” за три месеца цените на няколко групи храни.

Порожанов обаче нямало да подписва споразумение с веригите, защото така щели да бъдат обвинени, че сключват картелно споразумение.

 

Веригите:

Не коментираме засега

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

“Труд” потърси търговските вериги с въпрос дали с тях са водени разговори да продават хляба без надценка и какво е мнението им за тази идея. От Била обявиха, че към момента няма да коментират.

От Метро обявиха, че все още такива разговори с тях не са водени. Все още никой от Министерство на земеделието не ни е потърсил, допълниха от компанията.

От Лидл също заявиха, че засега отказват коментар по темата.

Дори търговските вериги да приемат предложението на Румен Порожанов, не става ясно кой ще следи дали наистина го спазват и продават хляб без надценка или просто ще се възползват от рекламата, която земеделското министерство ще им направи.

Кой ще проверява и дали по-ниската цена в съответния хипермаркет не се дължи на по-голямата отстъпка, която търговецът иска от производителите, а не е за сметка на печалбата.

 

Адвокат Атанас Костов, специалист по Търговско право:

Разговорите нямат правен ефект

02_4-2Струва ми се, че в случая става дума за разговори, от които не се поражда никакъв правен ефект. Друг е въпросът, ако в резултат на тях министърът издаде някакъв нормативен акт, например – наредба. Ако тя засяга интересите на производители и търговци, тогава вече този акт е атакуем пред съответния Административен съд, който може да го обяви за нищожен”. Това коментира пред „Труд” адвокат Атанас Костов, специалист по авторски права, търговски марки, промишлен дизайн и нелоялна конкуренция, който участва като процесуален представител по дела пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Не бих се изразил с термина „картел” по повод обявеното намерение на министъра да се среща и разговаря с представители на търговските вериги по повод продажбите на хляб”, допълни адвокатът. Според Костов в случая не става дума за определяне на едни същи цени, което би отговаряло на определението за картел – непазарни договорки между конкуренти от даден бранш, които биха могли да са предмет за намеса и работа на КЗК.

 

Владимир Каролев:

Това е популизъм, министърът направи грешка

Веригите имат малък дял от пазара

Разговорите на министъра на земеделието Румен Порожанов с големите търговски вериги да продават хляба без печалба няма да доведат до нищо, коментира за „Труд“ икономистът Владимир Каролев. Министърът по-скоро се е повлиял от популизма, доп

Такива преговори с веригите не трябва да се водят, заяви икономистът Владимир Каролев.
Такива преговори с веригите не трябва да се водят, заяви икономистът Владимир Каролев.

ълни той и обясни, че след като опозицията постоянно предлага популистки идеи Порожанов им отвръща със същото. Такива преговори с веригите не трябва за се водят, заяви Владимир Каролев, като допълни, че министърът е направил грешка. Според него дори Комисията за защита на конкуренцията трябва да се намеси.

Търговските вериги нямат магазини в много населени места, обясни икономистът. Много хора си купуват хляб от кварталния магазин, дори в големите гладове не всички ходят до големите вериги. Преди няколко години излезе анализ на Комисията за защита на конкуренцията за пазара на хляб. В него се посочва, че има много производители и търговци на хляб, които са в силна конкуренция. Големите и малките вериги държат не повече от 20-25% от всичките продажби на хляб в страната, обясни Каролев. При търговците на хляб конкуренцията е дори по-голяма, отколкото при производителите. Анализът на КЗК показва, че се забелязват значителни колебания на цените на хляба в различните региони спрямо средната цена за страната. Освен това цените на хляба остават относително стабилни и постоянни, неотразявайки промените в цените на изходните суровини, пише в анализа на КЗК. Друга особеност, която се забелязва при проследяване на динамиката на цените на дребно е, че в регионите с най-високи цени цената е постоянна величина и не се изменя за продължителен период от време, посочват от антимонополния орган.

Това, че една суровина е поскъпнала, не значи автоматично, че трябва да се повиши цената и на крайния продукт, каза още Владимир Каролев. Цената зависи от търсенето и предлагането. Преди няколко години имаше намаление на цената на газа, но не видяхме поевтиняване на хляба, обясни икономистът.

 

Позиция на СДС

Ехо от социализма

Популистки са заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция, се казва в позиция на Съюза на демократичните сили. Искането търговските вериги да продават хляба без печалба е ехо от социализма. Това не е дясна политика! Това е подход, характерен за плановата, но не и за пазарната икономика, посочват от партията.

Според тях предложението ДДС за хляба да стане 5 процента, няма да намали крайната му цена за потребителите. „ДДС не е панацея. Най-показателният пример е Държавата Израел – с едни от най-високите цени на храните и нулева ставка на ДДС за тях“, напомнят от СДС. И подчертават, че диференцираните ДДС ставки са остро критикувани в ЕС и вероятно скоро ще бъдат или премахнати, или сведени до минимум. Те са среда за ДДС измами, водят до утежняване и оскъпяване на административния контрол и са предпоставка за изкривяване на пазарните отношения, твърдят от партията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Крадецо бойко и айдуците му вече еваа мама-та на българския народ, но няма да се сопрат още, целта е изтребление на българите. Какво друго очаквате от евреите и техните подлоги? Евреина бойко обаче яко е поставил българите в стойка Г, но ахмаците обичат да ги клатят евреите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.