Гаджета убийци влизат в затвора

Признаха си вината и си спестиха над 12 г. решетки

Гаджетата Космас Джером и Ренета Козарова, които на 9 април миналата година надрусани и въоръжени с ножове убиха таксиметровия шофьор Васил Ашиков, за да го ограбят, получиха ефективни присъди от Варненския окръжен съд.

Първоначално магистратите осъдиха 27-годишния мъж на 20 г. затвор, а 24-годишната му приятелка - на 18 г. Двамата обаче си признаха вината и си спестиха една трета от престоя зад решетките. Така Космас ще лежи при строг режим 13 г. и 4 месеца, а Ренета - 12 г.

Двамата планирали предварително грабежа, който извършили от немотия. Прехранвали се само със социалната пенсия на Космас, който страда от детска церебрална парализа. Затова замислили план - да наемат такси, да оберат оборота и да затрият шофьора. Минути преди полунощ на 9 април спрели жълта кола на фирма "Транстриумф" от спирка до автогарата.

Казали на 69-годишния шофьор да ги закара до местността Пчелина извън града. По пътя, до военното поделение край с. Каменар, Космас помолил водача да спре, за да отиде до тоалетна. Ренета нарочно изтървала портфейла си и приканила таксиджията да го вдигне под предлог, че е бременна и не може да се наведе. Той отказал и тя го наръгала в дясната ръка.

Раненият опитал да отнеме хладното оръжие, когато през отворения прозорец на таксито Космас го атакувал с нож в гърба. Двамата убийци нанесли общо 61 рани по цялото тяло на жертвата. Налагали го и с дръжката на четка, която открили в багажника на таксито. Кървавата им плячка се оказала едва 20 лв. и евтин мобилен телефон. След като постовите в поделението забелязали колата и дошли да видят какво става, окървавените гаджета опитали да излъжат, че и те са били нападнати.

Направената след задържането им химическа експертиза установила наличие на метаамфетамини в кръвта им. Единственото смекчаващо вината им обстоятелство е чистото им до момента съдебно минало, но като отегчаващи прокуратурата посочи употребата на дрога и особената жестокост, с която е извършено умишленото престъпление. В последната си дума Космас и Ренета изразиха съболезнования на тримата близки на убития.

Съдът уважи частично гражданските им искове, като осъди убийците да заплатят солидарно по 120 000 лв. на всеки от наследниците, както и по близо 4000 лв. разноски по делото. Решението подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна. Докато тече законния срок, осъдените остават в ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право