Галерия "Средец" представя ранни рисунки на Вежди Рашидов

От сряда, 23 ноември, столичната галерия „Средец” ще представи „Рисунката: спомени от годините” - студентски етюди и портрети на Вежди Рашидов, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Експозицията в навечерието на рождения ден на скулптора (14 декември) е благодарност за жеста, който именити творци направиха за него през 2015 година, докато беше в клиниката в Германия. За миналия му рожден ден Светлин Русев, Емил Стойчев, Любен Генов, Захари Каменов, Николай Янакиев, Свилен Блажев, Крум Дамянов и Валентин Старчев наредиха своя рисуван и изваян „Поздрав за Вежди” - тяхната честитка с пожелание за здраве. Година по-късно Вежди връща жеста и изказва на колегите си огромната си благодарност с една малко по-нестандартна изложба, много лична и съкровена.

Публиката ще може да види автопортрет, рисуван в ученическите години на Рашидов по специална техника. Представени са и няколко по-нови творби. „Разрових се в архивите си, не съм подозирал, че пазя тези неща”, сам се изненадва Рашидов. Рисунките са върху хартия с молив, въглен, креда. Те дават поглед в перспектива за рисунката като процес, свързан с реализацията на скулптурни работи по-късно.

Експозицията в галерия „Средец” ще може да се види през следващите две седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България