"Галъп интернешънъл": 52% от българите смятат, че предстоящите евроизбори няма да бъдат честни

52% от българите смятат, че предстоящите евроизбори няма да бъдат честни, сочи независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“. 37% смятат, че вотът ще е честен, а 11% са без мнение.

Сондажът е проведен между 19 и 21 февруари сред 800 души в цялата страна.

Промените в изборното законодателство допълнително задълбочават и бездруго ниското доверие в изборния процес у нас. Решението за връщане на преференциите се одобрява, но не успява в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите евроизбори.

Българите автоматично подкрепят всякакви форми на „отваряне“ на изборния процес към гражданите – преференциално гласуване (подкрепено от мнозинство от 70%), машинно гласуване (75%), дори и възможността практически всички българи в чужбина да могат да гласуват (78%).

59% се съгласяват с обвинението, чe като цяло, с промените в изборните правила, управляващите се стремят към „служебна победа“, 30% се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят. Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти.

Коментари

Задължително поле