Слагат системи за охлаждане по спирките в София

Снимка: Пламен Стоименов/архив

София дава 204 500 лв. за храмове

Увеличават децата в забавачките в столицата

Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките на градския транспорт и други обществени места в София. Целта е чрез охлаждане в жегите на откритите пространства да се намали риска за здравето на хората при високи температури. Анализ на подобна мярка е предвиден в Плана за адаптация към климатичните промени 2019-2025г, приет от Столичния общински съвет днес.

Пилотното изграждане на подобна система би струвало 100 хил. лв. и е възможно да се търси европейско финансиране. Като срок на изпълнение е посочен периодът 2019-2022. В плана влизат още множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са освен озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в които няма, развитие и изграждане на трамвайния транспорт.

Широко коментирана тема на сесията днес бе и ремонтът на столичната улица „Граф Игнатиев“, който официално приключи вчера. 290 хил. лв станаха общо глобите, наложени от Столичната община след края на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“, градината „Св. Седмочисленици“, и ул. „Солунска“. Днес за отстраняването на дефектите бе потърсен коментарът на председателят на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева. „Гаранцията на този ремонт е 8 години и в рамките на тези 8 г. фирмата изпълнител има ангажимента да отстранява всички дефекти по извършената дейност. За първи път кмета на София Йорданка Фандъкова удържа половината от гаранцията в бюджета на Столична община, така че няма никакъв риск ако станат промени във фирмата откъде ще се търсят средства за ремонта“, каза Едрева.

Столичният общински съвет прие и доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова, според който общината ще вложи 204 500 лв. от бюджета си в изграждането и поддръжката на четири църковни храма в града. 78 хил. лв. ще бъдат дадени за реставрация на храма „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в район „Средец“. Храмът е най-старият архитектурен паметник в София и е единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от началото на ‎IV в. За църквата „Успение Богородичо“ в Курило са предвидени 36 500 хил. лв. Там ще бъдат обновени стени, тавани, дограма и електрическа инсталация. За църквата ще бъде изработен иконостас. За довършване на строителството на храм „Свето Благовещение“ в „Дружба“ общината отделя 50 хил. лв., а за арменската църква „Света Богородица“ в „Красно село“ са нужни 40 хил. лв.

Общинският съвет прие и Столичната община да завиши броя на децата в общинските детски градини в София над максималния с до 3 деца. Това ще стане в случаите, когато броят малчугани в групите е по-малък от 12 за ясла и 18 за градина. В случай че Столичният общински съвет приеме промяната, тя ще важи за учебната 2019/2020 г. и ще помогне за намаляване на недостига на близо 6000 места в градините в София.

Коментари

Задължително поле