Генерал Данчо Дяков - Армеец от класа

Понякога на журналиста се налага да прави портрет на личност, която не познава. Сега обаче извадих късмет - с ген. Данчо Дяков, бъдещият нов шеф на Националната служба за офхрана (НСО), се познаваме отдавна. Служихме заедно като офицери във Военна полиция. След това се разделихме. После пътищата ни се събраха в служебния кабинет. Той като съветник на президента, аз - на вицепремиера.

Гледам сега, с годините, Данчо не се е променил. И на външен вид и по характер. Възпитан, скромен офицер, който не парадира с връзки или познанства, а разчита на собствените си качества, труд и упоритост. Няма да скрия, че след като го номинираха за шеф на НСО, ми се обадиха познати от службата да ме питат що за човек е. Отговорих им: “Ген. Дяков никога не вика и не повишава тон. Той е достатъчно интелигентен и възпитан, за да си позволи подобно поведение. Неговият стил на работа е да убеждава хората. Той е от този тип началници, които обичат, когато поставят задача, да се изпълни точно и перфектно. Защото самият е перфекционист.” Как са изтълкували думите ми, не ми е ясно. Но твърдя, че Дяков е офицер, с който можеш да седнеш и да си поговориш. Ей така, по човешки. Да кажеш истина, дори и да си сгрешил. Винаги ще те разбере.

Ген. Дяков е армеец от класа. Служил е в “черния полк” в Марица, сега Симеоновград, където бе един от най-ударните полкове на 2-ра Старозагорска дивизия. А там службата бе една от най тежките. Наред с тази в т. н.”триъгълник на смъртта”, както бяха известни поделенията в Грудово, Елхово и Звездец. Полкът в Марица бе от около 1000 души. Като се строеше сутрин на плаца, от единия край трудно се виждаше другият. И тактичеки занятия на полето - всеки ден до откат . Затова Дяков знае цената на войнишкия хляб, пропит от пот. А от това по-добър атестат за старт в службата на офицера няма. Всъщност Дяков е първият висш кадър от армията, който поема държавните гардове. Той е и единственият висш офицер от армията с подобна специалност, тъй като няколко години бе шеф на Военна полиция. Затова е обясним изборът на президента Румен Радев да е именно той. Дяков командваше военната полиция, а двете служби имат обща специфика и сходни задачи. Освен това Радев, познава много добре ген. Дяков от времето, още когато командваше ВВС. След това като върховен главнокомандващ му стана съветник. Преди си мислех, явно наивно, за какво му трябва на Радев съветник по военните въпроси, та той е един от най-големите професионалисти в армията. На какво може да го научи, след като той може да учи другите. После осъзнах, че не е така. Отговорностите на държавния глава са мащабни и той трябва да е подготвен за тях. А чрез съветниците следи пулса на войсковите проблеми.

Казват, че на Радев му импонират скромните, съвестните и честните офицери. Дяков е такъв. Не обича светлината на прожекторите и не дава интервюта. Предпочита да си върши перфектно работата, а който иска, да го оценява.

Има здрава логика изборът на президента шефът на НСО да е човек извън системата, на когото има пълно доверие. Защото не е тайна, че службата е бременна от зависимости. И то неприятни, заради които нерядко гърмят скандали. А Данчо ще я оглави с известен морален аванс. Той не е измислен генерал, като предшественика си, когото кабинетът “Борисов-2” назначи с невероятни врътки и когото в момента военна прокуратура разследва за куп нарушения. Дяков е войскови генерал от класа. Ето защо му предстои да реши труден, но обществено значим проблем - да изчисти имиджа на НСО, че не е на този или онзи политик, както усилено и не без основание се говори, а е служба, създадена в името на държавността. Задача трудна, но не и неизпълнима. Другата е да подобри координацията с МВР. За да няма “случайни” или инспирирани скандали, като последния със съпругата на президента. Която трябва да доказва, че “няма сестра”. Че не е шофирала кола на НСО, че не е спряла на полицейска палка, че не е преследвана до Бояна. Казвам това, защото вентилаторът с гнусотията за случката още се върти по някои ТВ шоу програми. Или, да речем, гафът на 6 май преди 3 г. Тогава службата се престара с мерките за сигурност на военния парад. Бе разпоредено войниците да маршируват със “скопени” автомати - без затвори, да не би някой да стреля по премиера Борисов и президента Плевнелиев на трибуната. Бойци от избирателния район на един депутат от патриотите обаче му се оплакали и той раздуха истерията. Но армейски командири “опраха пешкира”, а това бе разпореждане на ръководството на НСО, което се покри. Сигурен съм, че Дяков няма да започне да опровергава слуховете, че е човек на Цветан Цветанов, защото и двамата са завършили Военния факултет на ВИФ , или на бившия военен министър Аню Ангелов, защото и двамата са от Хасковско. Това е под достойнството му.

Гoвори английски, френски и руски

Генералът е мини полиглот. Владее английски, френски и руски. Завършил е курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция на армията на САЩ. Дипломант е и на Висшата школа на Френската жандармерия. Учи в стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център по сигурността “Джордж Маршал”. Има втора магистърска степен по “Национална сигурност и отбрана” от Военна академия “Г. С. Раковски”. Служил е в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия където ръководи офицери от 15 държави.

ЗА НЕГО

Точният човек на точното място

Ген. Дяков е много точен и колегиален офицер. Мисля, че новата длъжност, за която го предлага президентът, е точно за него. Като личност е лоялен, никога няма да те подведе. Работили сме много добре и винаги сме се разбирали. Когато нещо не му е ясно, винаги е питал и никога не е взимал прибързани решения. Има един “недостатък”, според мен -много е възпитан.

Ген. Андрей Боцев,

началник на отбраната

Доказан експерт

Ген. Данчо Дяков е доказан експерт по национална сигурност. Като ръководител на Военна полиция отвори институцията към обществеността и направи редица полезни нововъдения, включително и приемането на Закона за военната полиция. Дългият му професионален стаж и военна експертиза го превърнаха в ключова фигура и на президентския екип. Убеден съм, че и на новия пост ще се справи отлично.

Ген. Стефан Янев, секретар

на президента Румен Радев

Съвестен офицер

Познавам добре ген. Данчо Дяков. Дълго служихме заедно и сме решавали много проблеми на Военната полиция. Имали сме и трудни, и спорни дни. Той е съвестен офицер, който направи много за службата. На него винаги може да се разчита. Никога няма да те подведе.

Ген. Иван Мечков, бивш

началник на Военна полиция

Има добър публичен образ

Ген. Дяков се наложи и с добър публичен образ. Успя да отвори към медиите и обществеността Служба “Военна полиция”. Създаде самочувствие и на военните полицаи с инициативи, въведе представителни ритуали, знаме, емблема и марш на службата. При съвместната ни работа със служебния кабинет правеше впечатление бързата му и компетентна реакция.

Румяна Станимирова,

бивш шеф на пресцентъра на МО

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети