Генерал Радев е кандидат-президентът на БСП

БСП избра генералът за кандидат-президент

След близо осемчасов пленум в БСП избраха кандидата си за президент. Очаквано генерал Румен Радев е номинацията, която партията ще предложи на АБВ за обща кандидатура на предстоящите избори. Той е получил 99 гласа. За Румен Гечев са гласували 38 от партийните членове, а за Таско Ерменков - 13.

От формацията на Георги Първанов се събират утре на заседание, за да вземат решение, но вероятно ще подкрепят бившия шеф на ВВС.

Източници от БСП разказаха, че Радев бил единственият кандидат, който ярко се е откроил от останалите. Докато говорел, цялата зала била притихнала. Той разказал, че се готвел да се пенсионира, когато Корнелия Нинова изненадващо го потърсила и му съобщила, че общински структури са предложили името му. Той не приел веднага да участва в гласуването. Решението му да приеме номинацията за кандидат-президент на БСП дошло след изказване на премиера Борисов и военния министър Ненчев от 2 август, в което го определят като политическа фигура.

Двама от другите кандидати - евродепутатът Илияна Йотова и партиецът Марио Трайков, се отказаха от номинациите си в полза на Радев и призоваха колегите си да го подкрепят. Самоотвод си направиха Янаки Стоилов и Михаил Миков. Бившият лидер на БСП се отказа от надпреварата с мотива, че изборът бил предрешен. На пленума бяха изслушани и Румен Гечев и Таско Ерменков. Те обаче не събрали нужните гласове.

Коментари

Задължително поле