Геният Леонардо да Винчи бил кривоглед

Гениалните рисунки на Леонардо да Винчи са обяснявани с факта, че той е левичар, с педантичното му внимание към детайлите, както и с обширните му знания за науката, изкуството оптика и много други аспекти от живота. Но ново изследване показва, че майсторските му творби се дължат на дефект в зрението му, който му помагал да улови перфектно триизмерни форми, писа британският в. “Дейли телеграф”.

Професор Кристофър Тайлър от Лондонския университет е проучил две скулптури, две картини с маслени бои и две други рисунки, които или са автопортрети, или Леонардо е позирал за тях като модел. Сред тях са “Спасителят на света”, “Витрувианския човек” и бронзовата статуя на Давид - дело на Андреа Верокио.

Тайлър, който се занимава с изследвания на зрителните функции в мозъка и обработката на визуална информация, заключил, че ренесансовият художник и изобретател е бил леко кривоглед.

Изучавайки произведения на Да Винчи британският професор обърнал внимание и на особеностите на ъгъла на зрение, под който са създавани. Този повтарящ се ъгъл направил впечатление на учения, който поставил на художника диагноза пулсираща екзотропия. Тази особеност дава на човек стереоскопично зрение.

Във всекидневния живот тази особеност пречи, но на художниците подобно зрение помага, тъй като те виждат триизмерен свят в двуизмерно изображение, което им помага по-точно да го презсъздадат на платното.

Скорошни изследвания показали, че екзотропия е имал не само Леонардо, но и Густав Климт, Рембранд, Пикасо и други творци.

Коментари

Задължително поле