Генчовска обяви, че Петков и Кулеба са обсъждали военна помощ за Украйна

Външния министър Теодора Генчовска.

Въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил обсъден на срещата на премиера Кирил Петков с украинския първи дипломат Дмитро Кулеба. Това съобщи външният ни министър Теодора Генчовска. Тя самата не е присъствала на въпросния разговор.

"Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема", заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Към настоящия момент и в Министерския съвет не е поставян въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна, посочи тя.

Темата ще се дискутира от „Продължаваме Промяната”, когато мине през разглеждане в парламентарната комисия по външна политика. Това заяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров след срещата на депутати с Дмитро Кулеба.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова (ПП) определи разговора като много успешен. И подчерта, че искането за изпращане на оръжие не е било дискутирано. Тя обясни още, че предложенията на „Демократична България“ и на ГЕРБ-СДС са изтеглени от комисията „за доизясняване на технически законови подробности“. Любенова увери, че след повторното им внасяне, те ще бъдат разгледани.

Атанас Михнев (ПП) подчерта, че позицията на формацията винаги е била в подкрепа на украинския народ. По думите му Кулеба е похвалил усилията на българското правителство в тази посока. Попитан дали военната подкрепа за Украйна е въвличане на България в конфликта, Михнев отговори: "Категорично не. Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека спрем с тази проруска реторика", обясни той.

Даниел Митов и Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС също коментираха новината, че премиерът Петков и Кулеба са обсъдили темата за военно-техническата помощ, която страната ни не е дала на Украйна. По думите на депутатите от опозицията на българското общество му е омръзнало да научава от чужди правителства какви теми биват разисквани с нашата държава.

„Г-н Петков на няколко пъти отклонява този въпрос и в продължение на 20 дни комисиите в парламента не могат да разгледат текстове по темата. Управляващото мнозинство умишлено саботира тези текстове”, категоричен е Митов.

Бившият външен министър на България Екатерина Захариева заяви, че едва ли има човек, който да вярва, че Кулеба е на протоколни срещи в страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България