Ген. Мутафчийски: Няма да спират учебните занятия в областите с коронавирус (ВИДЕО)

В области без потвърдени случаи на коронавирус  учебните занятия ще се провеждат при засилени дезинфекционни мерки - трикратно проветряване на стаите, всеки учебен час ще започва с петминутен инструктаж", заяви по време на брифинг в МС шефът на националния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

До 250 души се ограничава присъствието по време на културни масови прояви на закрито, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър. В кината и театрите присъстващите да бъдат поставени през едно свободно място и след всяка прожекция или постановка да се определи време за дезинфекция, каза той.

Мутафчийски представи две категории мерки, които ще важат за областите с потвърдени случаи на коронавируса и за тези без регистрирани случаи.

За областите с потвърдени случаи той обясни, че не се отменят учебните занимания. При констатиране на потвърдени случаи в детско заведение, да се преустановят занятията за 14-дневен срок, гласи една от мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб обясни, че при установени случаи на ученик, преподавател или персонал - съответният човек не може да посещава учебното заведение.

"Решаваща роля в прилагането на тези мерки е здравното министерство и лостовете, с които разполага в лицето на главния санитарен инспектор и РЗИ. Става въпрос за екстремна ситуация, в която всички европейски лидери отчитат, че няма правилни мерки и правилни препоръки. Всички търсят решението", допълни Мутафчийски.

Една от мерките предвижда да не се допускат в учебни заведения ученици, преподаватели и персонал с грипни симптоми, както и в социални заведения. По думите му става въпрос как да предпазим по-възрастните, тези с хронични заболявания и нисък имунитет. "Това са рисковите групи. Ако все пак говорим за децата и това, че те не са в рисковата група, въпреки това те могат да пренесат инфекцията", обясни той.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии за учениците.

По отношение на научните прояви - да се отменят конгреси и конференции. Според Мутафчийски това не е екзотична мярка, а една от първите, които самите научни среди са наложили.

Той подчерта, че областните управи имат правото в зависимост от интензитета на огнищата да наложат мерки. На този етап смятаме, че може да се препоръчат и същите мерки, които са в незаразените области, допълни той.

Освен това се преустановява и провеждането на спортните мероприятия. При невъзможност за отмяна и препланиране, те се провеждат без публика и това важи за квалификации и международни срещи.

Коментари

Задължително поле