Геолог прогнозира нов суперконтинент

Има и други теории за развитието на планетата

Континентите са в постоянно движение и този процес свива и разширява океаните, повдига планински вериги и променя земните пластове. По този начин след 250 милиона години на Земята ще се образува нов суперконтинент, предрича изтъкнатният геолог Кристофър Скотезе.

Той го е нарекъл Пангея Проксима (виж графиката отдолу).

Теорията за движението на тектонските плочи под повърхността на Земята е сравнително скорошна - приета едва през 60-те г. на миналия век. И оттогава геолозите са успели да получат по-ясно разбиране как континентите са се движели в миналото и излизат с безброй теории по темата. Според специалистите в различни цикли от развитието на планетата е имало многобройни подобни суперконтиненти.

Един от тях е именно Пангея, която се е разделила преди около 200 млн. години и впоследствие са се формирали континентите, които познаваме днес.

Експертите са на мнение, че Африка и Европа в момента бавно се сближават. В бъдеще Средиземно море най-вероятно ще изчезне съвсем и ще се появи един мегаконтинент – Еврафрика.

Скотезе, който работи в Тексаския университет, вярва, че сме в средата на цикъл на разширяване и смята, че предстои обратната тенденция. Изследвайки исторически данни, той предрича, че Атлантическият океан бавно ще се свие в рамките на следващите 250 млн. години и че Северна и Южна Америка ще се “срещнат” с Еврафрика, за да формират Пангея Проксима.

За учените следващите 50 млн. години са сравнително лесни за прогноза и мнозинството геолози са единодушни за теорията около изчезването на Средиземно море, отбелязва британското сп. “Икономист”.

Но има и далеч по-различни теории. Например, че не Атлантическият, а Тихият океан ще се свие и в крайна сметка Калифорния ще се сблъска с Източна Азия. “По-хладна” прогноза е, как всички континенти ще се придвижат на север и ще формират Амазия около Северния полюс.

Най-радикалното предположение е, че нов океан ще се появи по границата между Пакистан и Индия. А нов паназиатски континент - Аврика, ще се окаже в средата на бившия Тихи океан.

58-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука