Георге Иванов препоръча на Гърция да се поучи от българския пробив в отношенията с Македония

Македонският президент иска договор за стратегическо партньорство с България

Аз като президент не знам нищо за текста на договора (с Гърция за името - бел.ред.). Институциите в Македония също до сега не знаеха какво точно е записано в него. Това заяви македонският президент Георге Иванов на съвместен брифинг с държавния глава Румен Радев на "Дондуков" 2.

"Осъществяването на нашите бъдещи цели (за членство в НАТО и ЕС - бел.ред.) не може да бъде алиби за сключването на неизгодни за страната ни споразумения", подчерта Иванов и добави: "Ние сме македонци и ще останем македонци. Ако някой има проблем с нашето име, той си е негов".

Георге Иванов препоръча на Гърция да вземе пример от българския пробив в отношенията с Македония.

"Договорите са за да се спазват и се надявам, че който и да дойде на власт в Македония ще уважава споразумението с България", каза още Иванов.

По темата за новото име на Македония българският президент Румен Радев подчерта:

"България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за приятелство и сътрудничество, подписан между България и Република Македония, ще остане в сила и когато срещу нас се появи Република Северна Македония".

Ако сравним двата договора (с Гърция и България), ще видим, че договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска отмяна. Това ни поставя в състояние да търсим допълнителни гаранции, обясни президентът Радев.

За отменената среща с Бойко Борисов

"Когато призоваваш другия да води диалог, ти самия не бива да бягаш от него" - така държавният глава коментира решението на премиера Бойко Борисов и министър Екатерина Захариева да отменят предвидените си за днес срещи с македонския президент.

"Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си", коментира темата на свой ред Георге Иванов „Бойко Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си“, допълни македонският премиер

Георге Иванов е предложил инициатива за сключването на договор за стратегическо партньорство с България, обяви още Румен Радев. Българският президент каза, че ще представи идеята на правителството. Самият Иванов обясни, че страната му има подобни споразумения с Турция и САЩ.

Коментари

Задължително поле