Георги Владимиров от екипа на доктор Емилова: Здравословните храни зареждат с енергия

Младият мъж е стриктен последовател на програмата

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

До нагласата за разбиране и оценка на здравословното хранене и мислене Георги стига след лабиринта на професионалната си кариера. Завършва техникума по туризъм във Варна, преди престижното учебно заведение да се преобразува в професионална гимназия и има шанса да му преподават всеотдайни професионалисти. Школата им и днес се споменава в морския град с уважение към традициите. За Георги и връстниците му са били задължителни по няколко специалности - готвач, сервитьор, сладкар и барман. Добрата основа им дала престижен занаят, който може да се практикува във всяка точка на света.

Хоризонтите за Георги обаче първо стигнали до отбиване на войнския дълг в поделение близо до Варна. Започнал да готви и да усвоява тайната как с малко продукти се хранят стотици гладни гърла. Еднообразието от боб и картофи се нарушавало веднъж седмично с евтина риба, и веднъж с месо - всъщност кокали с мазни остатъци. По време на военната служба на младия готвач от резерва освободили 10 тона зелен боб и той започнал да сънува в зелено почти всяка нощ. Останала му и непоносимост към тази инак полезна храна. А също и още една казармена привичка - да яде едри къшеи топъл хляб. Имал ангажимент да доставя хляба за поделението от гарнизонна фурна и не можел да устои на изкушението да засища глада с ароматни огромни залъци. Сега си дава сметка, че този начин на хранене е бил стресиращ за организма, но е убеден, че изпитанията са важна житейска школа.

За Георги тя продължила в хотел на Златни пясъци, където започнал след казармата само за 3 месеца, а изкарал 6 години. Олинклузивът още не бил заразил българския туризъм. Готвели се по 8 топли и 8 студени блюда за обед и за вечеря. Младежът изпълнявал някои от секретите на майсторлъка пред гостите и това му помогнало да преодолява силното си притеснение при общуване.

Георги има опит още в правенето на пици, на суши и също в китайската кухня. Голямото пържене, даже и на сладолед, не му допадало. Казва, че туристът най-често е всеяден, прекалява с количества и нехае за качеството. И вместо зареден от почивката, се прибира натежал от ядене и пиене, и сърдит на света.

Преди година и половина главният готвач и д-р Емилова настоятелно канят младия мъж да се присъедини към екипа. Той е впечатлен от съвсем различната кухня в медицинския център и се разделя с рутинното в стажа си, за да се посвети на ново предизвикателство. От изградените навици запазва трудолюбието и старанието, към непознатото тръгва с готовност да усвоява. Казва, че се е наложило да прочете и осмисли много материя, но е имал шанса на попадне на опитен водач - главният готвач при д-р Емилова, Илия Илиев. В разработването на рецептите и подбора им според индивидуалните потребности на пациента е водещо мнението на лекарката.

Първият работен ден на Георги започва с...диагноза. Новият готвач е толкова притеснен, че по лицето му избиват алени петна и усеща сковаваща отпадналост. Д-р Емилова го хваща за ръка и минават през всички кабинети и изследвания, организирани всекидневно за пациентите.

Младият мъж има високо кръвно - 180/140. Поддържал го е във високи граници продължително време. Имал упорито главоболие, стомашни киселини и увеличен и омазнен черен дроб. Тежал 96 кг и според лекарката е бил сигурен бъдещ болник с безброй диагнози и медикаменти „доживот“. Само че Жоро решава, че на 35 години не е готов да приеме фаталната обреченост и ще се бори за здравето си.

Убеден в успеха, той започва 20-дневно гладуване. Хапвал предимно по-сочни и кисели цитрусови плодове, домати с лимонов сок, а също и дюли на тънки резени. Пиел чай и много вода. През първите 4-5 дни имал главоболие и получил обрив в областта на гърдите - обичайните прояви на активно чистене на организма от натрупани отрови. След десетия ден усетил неподозиран прилив на енергия. Кръвното се нормализирало, отзвучали всички оплаквания. С първата 20-дневна програма Жоро свалил 14 кг, от които 10 кг мазнини. Захранил са за 10 дни, точно по предписанията на лекарката. С голямо нетърпение чакал деня, в който се включват любимите му настъргани морков и краставица. Вкусът им обаче го изненадал с непознати нюанси, сякаш никога не бил опитвал тези зеленчуци. Най-неочакваното откривателство поднесъл свареният на пара картоф в началото на захранването. Готвачът все още се затруднява в подбора на думите, с които да предаде изживяването. Знае, че всеки, преминал програмата, ще го разбере и дори ще прибави свои усещания.

Георги провел лечението си точно като пациент в медицинския център. Спазвал предписанията, минавал лекарски прегледи и трупал полезен опит. Имал и шанса, докато се труди в кухнята, да слуша всеки ден от близката зала лекциите на д-р Емилова. Научил много за вредните храни, за ефектите и правилното съчетаване на различните плодове и зеленчуци, за провокацията в мисленето, с която започва всяка промяна към здравословен живот.

Не се замислял как успява да приготвя храна и да не се изкушава от нея. Не се дразнел и от аромати на скара и други, по-рано любими вкусотии. Нищо не може да убеди младия мъж, че ако си решен да имаш здраве и сили, ще пренебрегнеш всякакви пречки. Оправданията и оплакванията не вършат работа, само отлагат достъпния и лесен начин за спасение - програмата на д-р Емилова.

Георги променил изцяло начина си на хранене. Изключил напълно любимите сладкиши и домашните ястия със сосове и много хляб. Впечатлена от успехите на сина, и майката на мъжа пригодила постепенно менюто у дома към полезните новости и бързо усетила ефектите върху своето здраве. С добрия пример Жоро увлякъл и приятелката си. Момичето работи в ресторантска кухня, основно с животински продукти, но също направило 6 дни на плодове и чай, и вече е убеден съмишленик в програмата.

За работата си в медицинския център Жоро споделя, че е истинско удоволствие. Чувства се като в голямо семейство, защото за пръв път попада в дружелюбна и спокойна работна среда. В центъра, а по-скоро в епицентъра на стикования до съвършенство екип, е лекарката. Готвачът още не е разбрал как тя намира време за внимание към всекиго и не пести усилия да се правят постоянно полезни промени в интерес на пациентите.

В началото на лятото мъжът е направил още 20 дни по програмата, предимно на череши, и се е захранил за 10 дни. Започва деня с усмивка и тихичко разказва на хляба, докато го меси, някоя плодова история. Той отговаря за „храненето“ на кваса през 12 часа и е горд, че работят само с брашно със 70 % трици. Убеден е, че все повече хора ще откриват предимствата на плодолечението и ще се възползват от шанса да удължат живота си.

Рецепта

Тофу с маслини

Сред любимите на Георги ястия от голямото меню в медицинския център е тофуто с маслини. Приготвя го по рецептата на главния готвач Илия Илиев.

150 г леко натрошено тофу се поставя в кухненски робот. Прибавят се 50 г обезкостени и обезсолени маслини каламата, 3-4 листенца пресен босилек, 2-3 стръка накълцан магданоз, 50 г розов домат /само месестата част/ и 1 щипка риган. Смила се за кратко, да се получи зърнеста паста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве