Георги Михайлов, БСП: Вотът на недоверие е за катастофата в здравеопазването, не за намеренията

Снимка: БНТ

" Вотът на недоверие не е отправен към намеренията, а е насочен към провала в здравеопазването, който е много сериозен и едва ли има български гражданин, който не е наясно, че нещата в тази сфера са катастрофални". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред БТВ.

"Нищо добро не се е случило в българското здравеопазване, нито в последните 9 години, когато управлението на страната, включително и здравеопазването, се доминира от ГЕРБ, нито в периода от началото на работата на 44-тото Народно събрание"- изтъкна той. Припомни, че нито информационната система, нито централизираните търгове за медикаменти, нито централизираната система за доставка на медицински изделия, нито програмата за спешна помощ, която се дискутира от 2015 г. -досега са реализирани. Професорът обясни, че България е с най- тежките показатели, които характеризират здравеопазването на територията на Европейския съюз- смърност, средната продължителност на животa, показателите за предотвратима смъртност, за детска смъртност. "И всичко това е част от другия голям проблем в България- демографската катастрофа", отбеляза Михайлов.

"Вотът е внимателно обмислен, сериоазно дискутиран и днес той беше внесен под формата на документ, който съдържа всички наши аргументи", коментира Георги Михайлов. Той припомни, че трябваше да бъдат представени структорни реформи в управлението на здравеопазването и на здравноосигурителния модел. "Представени са само проблемите на здравноосигурителния модел, предложенията на управляващите не се приемат нито от експертите, нито от българската общественост", коментира Михайлов и допълни, че това е видно и от социологическите проучвания. Той каза, че алтернативата е показана във "Визия за България". "Ние целим да предложим модел, който да бъде консенсусен, тъй като медицината е глобален фактор в политиката в света", категоричен бе проф. Михайлов.

На въпрос за излязла в медиите информация за одит на Националата специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, проф. Михайлов каза, че той касае периода януари 2014 г. - декември 2016 г. "В този период аз съм бил директор 6 месеца. Всички договорни отношения, за които става въпрос в одита са създадени и структурирани от предишното ръководство. Ние прекъснахме голяма част от договорите, които не бяха изгодни. По времето, когато бях директор, с много труд намалихме задълженията на болницата", поясни проф. Михайлов.

Коментари

Задължително поле