Георги Свиленски: Има трима нови министри, но не и промяна в политиката на правителството

Георги Свиленски

"Има смяна на трима министри, без да има смяна на политиката". Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", пред БНР. Той изтъкна, че на новоизбраните министри не им бе дадена думата в Народното събрание да обяснят как смятат да управляват съответните министерства оттук нататък, което е показателно, че политиката остава същата.

"Това го заяви и предшественикът на сегашния вътрешен министър, който каза "г-н Маринов ще продължи същата политика, която водих и аз", подчерта народният представител. Свиленски припомни, че през месец януари БСП поиска вот на недоверие към правителството по тема корупция, а именно тя бе в основата на трагичните инциденти. "Самото правителство и министри не знаят как да управляват държавата. Доказателство за това е, че Борисов не е успял да изкара цял мандат", категоричен бе Свиленски.

"БСП предложи намаление на ДДС на хляба и хлебните произведения на 5 %, а от другата страна, правителството обяснява как ще се моли на търговските вериги да слагат по- малка печалба", коментира Георги Свиленски. Той каза, че вместо да се използват управленски инструменти и да се предприемат управленски действия и решения, се отива на някаква пазарлъци. "Това е поредното доказателство, че правителството не може да управлява държавата", убеден е той.

За проекта "Визия за България" Георги Свиленски коментира, че народните представители от БСП непрекъснато се срещат с българските граждани. "Хората са единодушни, че е крайно време в България да има документ като Визията, да има обединение около нова програма за развитие на държавата", добави той. Народният представител припомни, че това е надпартиен документ, който, в същността си, цели да бъде протегната ръка за разговор в обществото: "Радвам се, че толкова много хора внимателно и отговорно са прочели Визията и споделят с нас и плюсовете, и минусите, дори отправят препоръки, които ние много внимателно вземаме под внимание".

По темата Административнопроцесуален кодекс Свиленски обясни, че народните представители имат правото да сезират и са сезирали Конституционния съд. "Този, вече приет закон, ощетява всички български граждани и това не го разбраха само управляващите", аргументира се народният представител. Той допълни, че законът, в този му вид, лишава българските граждани от административно производство.

Георги Свлиненски коментира, че номинацията на Янаки Стоилов за Конституционния съд е обсъждана и приета в рамките на парламентарната група. "Не вярвам да има по- добра и сполучлива кандидатура от тази на г-н Янаки Стоилов, тъй като той познава в детайли Конституцията и знае как да я защитава", каза Георги Свиленски.

По казуса с Унгария зам.- председателят на ПГ на " БСП за България " обясни, че най- важна е позицията на българския премиер, тъй като той има правото да гласува в Съвета на Европа. "Притеснително е двойнственото му поведение. В България говори едно, в Европа друго. Това е характерно за Бойко Борисов, но проблемът е, че това не остава незабелязано и от другите държави", заключи Георги Свиленски.

Коментари

Задължително поле