Георги Търновалийски: Всички обещания на ГЕРБ в сферата на образованието са балон под налягане

„Всички обещания на ГЕРБ в сферата на образованието са балон под налягане, иначе щяха да са записани в гласуваната от парламента тригодишна бюджетна прогноза. В навечерието на изборите те осъзнаха, че образованието трябва да е приоритет, че учителят трябва да бъде уважаван и да има всички условия да се развива в професионален план.“ Това коментира в Кричим Георги Търновалийски, водач на листата на "БСП за България" за област Пловдив.

„Обикалят страната и говорят, как ще увеличат учителските заплати, защо не го направиха докато бяха на власт? През последните две години от БСП говорим, че в образователната сфера има множество недомислици, които водят до това- учителят да се чувства недооценен и пренебрегнат от държавата. Недопустимо е учител с 10 години стаж, с две специалности, да взима основна заплата малко повече от 300 лева, а друг с 40 години стаж- да се подписва на малко над 600 лева. Това споделят учители при срещите ни в областта и показват фишовете си за заплата. Училищата в малките населени места трябва да бъдат подпомагани от държавния бюджет по система, различна от сега действащата. В двете правителства на ГЕРБ държавата тотално е абдикирала от образованието, но ние ще върнем разговора за ролята на училището и преподавателите отново на дневен ред.“- категоричен е водачът на листата с номер 10 в бюлетината.

Според Търновалийски едно от решенията ще е в бюджета да бъде заложено финансиране, позволяващо развитие на образователната сфера. „Ангажимент на левицата е средствата в държавния бюджет за образование да достигнат 5% от брутния вътрешен продукт при 3,5% за 2017 г., учителската професия да бъде включена в списъка на регулираните професии, а заплащането на труда им да бъде поетапно и справедливо увеличено, като изчисленията са- това да е с не по-малко от 15% през първата година на мандата и 40% в края на мандата“, поясни водачът на листата на БСП за България.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле