ГЕРБ: Администрацията сама ще си вади документите, край на разтакаването от гише на гише

Не може да имаме устойчив икономически растеж, при положение че сме затрупали бизнеса с бюрокрация. Слагаме край на разтакаването от гише на гише. Това обясни на работодателите от няколко предприятия в област Ловеч Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката, който бе в региона по покана на водача на листата на ГЕРБ Николай Нанков.

Двамата, заедно с кандидатите за народни представители Иван Миховски и Илиян Тодоров, посетиха троянските фирми „Калинел“, „Родопа“, „Копа Хидросистем“ и „Ай Би Интернешънъл Дизайн“.

Миналата година са издадени 1 милион удостоверения от НАП – тоест всяка фирма средно е ходила 8 пъти до НАП, за да си извади едно удостоверение. Ние ще имаме закон, в който да се казва, че забраняваме на държавните и общински власти да искат от бизнеса и гражданите документи, които са издадени от друга държавна или общинска власт. Единственото, което ще трябва да направи гражданинът или представителят на фирмата, е да попълни декларация, че е съгласен да се съберат данните от другите администрации, обясни Добрев.

По думите му, само тези 1 милион посещения в НАП, ако ги изчислим през БВП, изглеждат така: на година произвеждаме 92 милиарда в държавата, 2,3 милиона души са заетите в страната, миналата година са 250 работните дни, това означава, че един работен човекоден от гледна точка на БВП е 160 лв. Един милион загубени дни по 160 лв са 160 милиона лева, толкова сме загубили БВП само затова, че пращаме фирмите да се редят на опашки - в НАП, за свидетелство за съдимост и куп други документи. Най-консервативните ми оценки, е че губим 2 милиарда на година, но при 92 милиарда БВП това означава над 2% по-висок икономически растеж. Ние имаме 3,6 % за последното тримесечие, ако сложим и тези 2 % които губим, ще стане 5,6 % и само Китай ще е преди нас. Това е сериозен проблем и огромна неефективност, на която трябва да се сложи край, обясни Делян Добрев, водач на листата в област Хасково.

Той подчерта, че икономическите приоритети на ГЕРБ са три, но пък ключови за икономиката, защото не може да искаме устойчив икономически растеж, без да имаме развит капиталов пазар, без да насърчаваме инвестициите. Затова и в програмата на ГЕРБ ясно е записано и ще се работи за развитието на капиталовите пазари, Закона за насърчаване на инвестициите и премахване на административната тежест – мярка, която е част от мерките за елиминиране на корупцията на ниско и средно ниво, когато чиновниците изнудват бизнеса за една хартийка.

Ние говорим за електронно управление, а БСП са сложили в програмата едно изречение "С цел намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса електронно полученият документ ще бъде равносилен на еквивалента му на хартиен носител за всички държавни и общински институции“. Отново някой светъл ум не е разбрал, че това и сега е така. Имаме цял Закон за електронния документ и електронния подпис - действащ. Ама ей така за обем в програмата им и да звучи гръмко. Много хора от бизнеса се смеят на това "новаторство" на БСП. Говорят за някаква паралелна държава, а те самите са в някаква паралелна реалност. Един куп неща от програмата им са реалност, но те ги обещават.

В строителството най-много ни бавят съгласуванията по инстанции затова и предложих вместо да ходи човек да събира подписи и печати от всички тези – пожарна, ВиК, газ и другите експлоатационни дружества, като си входира инвестиционния проект общината да събира подписите, допълни Николай Нанков, като подчерта, че това е възможно да стане и ако се сформира експертен съвет към общинската администрация, който на определен период да съгласува документацията, която е постъпила.

Николай Нанков и Делян Добрев се срещнаха и със собственика и служителите на Печатница „Дъга“ в Ловеч. Ако имате идеи за разрастването на бизнеса, капиталовият пазар ще хареса вас, софтуерните компании и вашият бизнес най-лесно се финансират и са най-подходящи за финансиране чрез този механизъм. Защото банките оценяват вас – фирмите, повече като активи, а при вас те са повече в главите ви. Капиталовият пазар в България има глад за нови дружества, обясни бившият министър от първото правителството на Бойко Борисов и народен представител в 43-то НС.

Той даде пример с пенсионните фондове у нас, които имат събрани вече 11 млрд. лева, от които само 900 млн. лв са инвестирани в българската икономика през капиталовия пазар, с 2 млрд. лв финансират държавата като купуват държавни ценни книжа, а останалите 8 млрд. лв са в Германия, Италия, САЩ и други държави. Тоест нашите пари са инвестирани в техните икономики. Което е проблем заради няколко неща – ние финансираме чуждите икономики, чуждия бизнес, а нашият бизнес виси на банково кредитиране, което в момента е без конкуренция, защото няма другата опция, инвестирани тези пари в чужбина носят нулева доходност, докато ако са инвестирани в българската икономика, която расте по-бързо, тези пари могат да носят доходност от 5, 10 дори 15 %. Капиталовият пазар в България за последните 8 години носи 11 % обща доходност на година. Изискването е по закон тези пенсионни дружества да инвестират 25 % на българския капиталов пазар – тоест те имат 2 милиарда лева, които стоят и чакат, но чакат подходяща компания, защото не могат да рискуват да ги дадат в неподходяща и парите да потънат някъде. Така че, ако искате да купувате нови машини и да разширявате дейността си, можете да потърсите пари от капиталовия пазар. За съжаление това у нас не е много развито. Всички тези неща ние ще ги подредим, записали сме го в предизборната си програма и сериозно ще работим в тази посока, подчерта Делян Добрев.

Предприятията, които посетихме днес са впечатляващи, вижда се, че традициите в сферата на машиностроенето, на дървопреработването са се запазили в региона и тук има предприятия, които са на средно европейско равнище. От всички разговори, които има, хората, занимаващи се с бизнес и тук, и навсякъде в страната, подкрепиха нашите идеи за икономиката, както по отношение премахване на бюрокрацията - във всяко едно от предприятията собствениците споделиха това като особено голяма тежест, така и по отношение насърчаване на инвестициите, както и развитието на капиталовия пазар, за да има повече възможности тези средни и големи предприятия да бъдат финансирани. Говорихме още за проблемите с липсата на добре квалифицирана и обучена работна ръка. Всичко, което работодателите коментираха и в Троян, и в Ловеч е намерило реалните решения в предизборната ни програма.

Впечатлен съм от това, че колегата Николай Нанков познава добре бизнеса в региона, а и днес видях, че те са му благодарни за оказваната през годините подкрепа, което означава, че той е народният представител, който област Ловеч трябва да избере, защото помага както на бизнеса, така и на гражданите, каза в заключение Делян Добрев.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле