ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС върна проучвателния мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев.

Мандатът бе върнат от номинирания за министър-председател Даниел Митов. 

"Г-н президент, коалицията ГЕРБ-СДС като политически субект, който бе определен от българските граждани на тези избори като най-голяма политическа партия и парламентарна група в парламента, направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че можем да съставим кабинет. Бяхме подготвени с екип и разговори по политики, но за съжаление политическите партии, за мен, арогантно и безотговорно до голяма степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Ние обещахме да не бавим мандата и да го върнем, ако нямаме възможност за съставяне на правителство, следваме конституционната процедура и сме тук, за да връчим обратно дадения ни от вас мандат", обърна се към президента Даниел Митов.

„Искам да благодаря за усилията, които положихте за сформиране на правителство. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група съставяне на правителство. Надявам се, предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритет, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата“, заяви Радев. 

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април. По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. В случая това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата на парламентарните избори.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/807189753485563

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България