ГЕРБ и ВМРО правят мнозинство в София (обзор)

Вижте ПЪЛЕН СПИСЪК на разпределението на мандатите в общинските съвети в областните градове

Волен Сидеров решава дали да смени парламента със СОС

В столичния общински съвет, където има 61 кресла влизат 27 представители на ГЕРБ. В досегашния управляващата партия имаше 30 съветници.

От БСП вкарват 15 свои. Така червените, които бяха ударили дъното през 2015 г., когато спечелиха едва 7 места, сега постигат обещаното в предизборната кампания удвояване на резултата.

“Демократична България” е трета политическа сила в СОС, с 12 съветници. Досега Реформаторският блок имаше 11.

ВМРО също увеличават с един съветниците си и вече имат четирима. “Атака” вкарват двама. Все още не е ясно дали лидерът на партията, Волен Сидеров, който освен кандидат за кмет бе и водач на листата ще стане общински съветник. Сидеров подаде искане за напускане на парламента, което ще бъде гласувано още тази седмица.

В общинския съвет на София влиза и един независим - Борис Бонев, който ако имаше листа би могъл да вкара поне 8 съветници, изчислиха експерти по изборите.

ДПС останаха без съветници. Във вторник сутринта първите данни от обработени протоколи сочеха, че за първи път ще имат двама свои в СОС.

След I тур

Само четирима районни кметове с нов мандат от първи път

От първия тур на местните избори са избрани само 2-ма районни кметове в София и по един в Пловдив и Варна. Нов мандат си спечели с огромна подкрепа кметът на Банкя Рангел Марков (ГЕРБ) с 61,83%. Вторият район от общо 24 в София с кмет от първи тур е Кремиковци. Там за Лилия Донкова са гласували 60,37%, а тя е независима кандидатура, но подкрепена от ГЕРБ.

Във Варна от 5 района, само в един има кмет от първи тур - кандидатът за кмет на ГЕРБ Николай Костадинов спечели с 56% във Владиславово.

Същото е положението и в Пловдив, където от 6 района е избран само нов кмет на район “Тракия” - Костадин Димитров от ГЕРБ с 58,49 процента.

(Всички балотажи в София, Пловдив и Варна в таблиците. Част от данните са на 98% от окончателните резултати.)

Коментари

Задължително поле