ГЕРБ прави правителство на малцинството

Партията очаква подкрепа от формации със сходни програми

Патриотите искат и министерски постове

ГЕРБ най-вероятно ще избере варианта “правителство на малцинството”, а за подкрепа ще разчитат на формациите със сходни програми, научи “Труд”. В партията на Бойко Борисов преобладава мнението, че не бива да рискуват с коалиция, която да им носи нови негативи. Още по време на

предизборната кампания Борисов заяви, че предпочита правителство на малцинството, отколкото размита коалиция. Той подчерта, че когато управлява с малки партии, голямата партия трябва да прави много компромиси, които трупат негативи за нейна сметка.

Вариантът за имплантиране на “германския модел” - съюз с левицата, в ГЕРБ се определя като неприемлив на този етап.

Все пак още при завръщането на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от Малта се очаква да започнат неофициални разговори с “Обединените патриоти”. ГЕРБ и коалицията на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров имат общо 122-ма депутати. Този път обаче патриотите не са готови да повторят подкрепата си за кабинета “Борисов 2”. Претенциите им са за участие в изпълнителната власт и изработване на обща управленска програма. Категорични са, че няма да отстъпят от искането за 300 лева минимална пенсия и за ограничаване на изборните секции в Турция до шест (т.е. само в посолството и консулствата ни). От ГЕРБ вече обявиха, че парите за пенсии ще се увеличават, когато има условия за това. Въпросът за секциите в Турция и страните извън ЕС, в които имаме българи, бе обсъждан при промените в Изборния кодекс.

Този път в ГЕРБ не са склонни на компромисите, които направиха по време на преговорите за съставяне на предишното правителство. Като неприемлив и възмутителен определят и призива на Валери Симеонов - Борисов да не е премиер.

Има и още един съществен аргумент, с който ръководството на ГЕРБ няма как да не се съобрази. В ЕС не толерират коалициите с националисти, които създават сериозни проблеми за много от правителствата на страните от Стария континент. “Ако Борисов влезе в коалиция с патриотите, те ще сложат своя отпечатък върху правителството. Това би било наистина трудно правителство, защото много от нещата, за които се застъпват патриотите, не са съвместими с европейското право, например дискриминирането на чуж-денци и на малцинствата. А това означава, че независимо от мнозинството в парламента България би останала нестабилна и не би била добре подготвена за председателството на ЕС през 2018 г.”, предупреди в интервю за Дойче веле шефът на софийското бюро на германската фондация “Фридрих Науман” Даниел Кадик.

Коментари

Задължително поле