Германия и Италия ще работят заедно за намиране на решения за проблема с мигрантите

Снимка: Архив

Министрите на външните работи на Германия и Италия, Хайко Маас и Енцо Миланези се срещнаха днес в Берлин, след което обявиха, че ще работят заедно за намиране на европейски решения за проблема с имигрантите, предаде БГНЕС.

Миланези каза, че емигрантските въпроси са били във фокуса на срещата и преди всичко идеята за удължаване на операция "София", военната мисия на Европейския съюз, чиято цел е да разбива групите за трафик на мигранти в Средиземно море, както и да спасява мигранти в беда.

„Очакваме, че всички страни от ЕС ще изпълнят ангажиментите си. Спасяването в открито море е едно от тези задължения“, заяви Маас, чиято Социалдемократическа партия на Германия има по-меко отношение към концепцията за отворени граници. Миланези представляваше новото италианско правителство, което затвори пристанищата си за мигрантските кораби. Италия вече е в открит конфликт с Франция около мигрантския въпрос, а се влошиха и отношенията й с Испания, която прие част от мигрантите, които Италия отказа. В същото време Миланези заяви, че санкциите срещу Русия не са средство за наказание на тази страна, а са насочени към зачитане на международното право.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа