Германия предпочитана от Сърбия за екскурзия

Снимка: Владимир Савов

Най-много нараснаха туристическите пътувания до Израел

Гостите се увеличиха с 4,2%

Германия изпревари Сърбия като предпочитана от българите дестинация за екскурзии. През септември туристическите пътувания на българи в Германия нараснаха с 60% и надминаха 15,2 хил., сочат данните на НСИ. Така Германия се нареди на 4-то място сред най-любимите страни за почивки и екскурзии, а Сърбия остава на 5-то място с 10,4 хил. туристи от България. Челната тройка на най-посещаваните туристически дестинации от сънародниците ни остава без промяна - Гърция, Турция и Македония.

Общият брой на пътуванията на българи в чужбина през септември е 633,4 хил., което е ръст с 11% на годишна база. Най-много нарастват задграничните пътувания с цел цел почивка и екскурзия - с 13,4%, като през септември те са над 221 хил. Командировките се увеличават с 11,1% и достигат 130 хил. Най-много са пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), които имат дял от 44,5% и нарастват с 9,1%.

През септември най-много нарастват туристическите пътувания на българи до Израел - с 451%, но те все още са малко - само 1217 броя. На второ място по ръст на екскурзиите е Холандия с 282%. Така Холандия изпреварва Полша в предпочитанията на българите. На трето място по ръст се нарежда е Унгария, закъдето туристическите пътувания са се удвоили.

През септември посещенията на чужденци в България са 1,324 млн., което е ръст с 4,2% на годишна база. От тях 617 хил. са туристите. Увеличават се посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 6,6%, и с цел почивка и екскурзия - с 5,8%, докато тези със служебна цел намаляват с 6,2%. Транзитните преминавания са 25,7% (340 хил.) от всички посещения на чужденци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм