Германия строи най-големия боен кораб

F126 ще може да се ползва за борба с подводници

По-огромен от американския разрушител клас "Арли Бърк

Започна работата по изграждането на най-големия корабостроителен проект в историята на съвременния германски флот. Плавателните съдове от клас F126 ще бъдат най-големите надводни военни кораби, създадени от Германия след края на Втората световна война.

Договорът за строителство на първите четири фрегати F126 беше възложен на главния изпълнител, холандската корабостроителница Damen Naval, през юни 2020 г., заедно с подизпълнителите Blohm+Voss и Thales.

Корабите ще бъдат изцяло построени в Германия, в три различни корабостроителници във Волгаст, Кил и Хамбург. Първият кораб трябва да е готов през 2028 година.

Въпреки че са официално определени като фрегати, бойните кораби клас F126 ще бъдат особено големи. Всеки от тях ще бъде дълъг 166 метра и ще има водоизместимост от 11 000 тона. Така немският кораб ще бъде по-голям от американския разрушител клас "Арли Бърк".

За сравнение най-големият германски боен кораб в историята е "Бисмарк" с дължина от 240 метра и водоизместимост от 50 300 тона. Днес най-големият немски кораб е фрегата клас "Баден-Вюртемберг" с дължина 149 метра и водоизместимост от 7 300 тона.

F126 е известен като Mehrzweckkampfschiff или многоцелеви боен кораб. Акцентът е поставен върху автоматизацията и намаляването на екипажа до около 100 души.

Избраната модулна архитектура позволява всеки кораб да сменя функциите си при необходимост. F126 ще може да се ползва за борба с подводници. Той има сонар от последно поколение и специални дълбоководни торпеда.

F126 ще има мощен надводен радар и сериозни ПВО способности. Корабът е оборудван с 16-клетъчна система за вертикално изстрелване на до 64 ракети Evolved Sea Sparrow Missile, които могат да свалят не само самолети, но и ракети.

Дизайнът на F126 също така включва пускови установки за осем антикорабни ракети Kongsberg Naval Strike Missiles (NSM). Това са крилати ракети със 120-килограмова бойна глава и обсег от 250 километра.

За защита на кораба в близък периметър има чифт пускови установки Rolling Airframe Missile, 127-милиметрово основно оръдие и две вторични 27-милиметрови автоматични оръдия. Осигурен е хангар за два хеликоптера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии