Германия: Турция подкрепя от години движения в Близкия изток

Турция е „централизирана платформа за действие на ислямистки групировки”, а президентът Реджеп Тайип Ердоган подкрепя въоръжени организации в целия Близък изток. Това се посочва в становище на германското вътрешно министерство, оповестено от обществената телевизия А Ер Де (ARD), предаде БТВ.

Сътрудничеството с ислямистки и терористични организации в Близкия изток е преднамерена политика на турското правителство от години и се подкрепя активно от Ердоган, пише още А Ер Де. В становището се посочва, че управляващата партия в Турция и нейният лидер са били "солидарни" към египетските „Мюсюлмански братя”, „Хамас” и групи от въоръжената ислямистка опозиция в Сирия, както и, че са ги подкрепяли. Това говори за "идеологическия афинитет с мюсюлманското братство."

Позицията на германското разузнаване, цитирано в становището, е била съставена в отговор на парламентарно питане на левицатa.

За първи път Берлин официално говори за връзка между турския президент и тероризма. Палестинската групировка „Хамас” е обявена в Европейския съюз като терористична от 2003 г.

Отношенията между Берлин и Анкара са обтегнати след поредица скандали в последните месеци. През юни Германия прие да определи убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид. Това разгневи Турция и те отзоваха посланика си в Берлин.

Коментари

Задължително поле