Германският Бундестаг одобри доставка на тежко въоръжение за Украйна

С голямо мнозинство германският парламент гласува за доставка на тежки оръжия за Украйна.

С 586 гласа „за“ депутатите от Бундестага одобриха пращането на Украйна на тежки оръжия като танкове и противовъздушни отбранителни комплекси.

Германия първоначално отказваше да изпраща всякакво нападателно оръжие на Украйна, а по-късно избягваше да изпраща тежко военно оборудване като бронирани машини.   

Под натиск както в страната, така и от съюзниците, правителството на канцлера Олаф Шолц наскоро даде съгласие да се позволи на Украйна да закупи германски оръжия и подкрепи размяната на въоръжение със съюзници, които от своя страна изпращат тежки оръжия на Киев. 

Берлин планира да даде бронирани машини на Словения за заместване на танковете от съветската епоха, които страната изпраща на Украйна, да изпрати минохвъргачки директно на Киев и да му позволи да закупи държани на склад самоходни бронирани зенитни оръдия от Германия.  

Против решението гласуваха 100 депутати от партията на бившите комунисти Левицата и от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Предложението беше направено съвместно от управляващата коалиция и ХДС.

Германски компании са поискали също да изпратят 88 танка "Леопард", 100 бронирани машини "Мардер" и 100 гаубици на Украйна, разрешение за което още не е дадено.         

Правителството бе подкрепено от Бундестага за всички предприети стъпки досега - като санкциите срещу Русия, помощта при разследване на военни престъпления, извършени в Украйна и бързото преструктуриране на енергийната инфраструктура на Германия, за да се откъсне от руската зависимост.

„Германският Бундестаг осъжда най-остро бруталното нападение на Русия над Украйна. Русия наруши международното право и хуманитарните правила по безобразен начин“, като се опитва да навреди трайно и на европейския мир, заявиха депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа