Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Германците хвърлят старите дизели. Българите им се радват Вехтите автомобили у нас не са снабдени серийно с филтър за твърди частици

През 2017 в България са внесени над 35 000 стари дизелови автомобили от Италия, Германия и други страни. Повечето са на над 10 години и нямат филтър за твърди частици. Превръща ли се България в страна на мръсните дизели?

Страхът от евентуални забрани за пътуване с дизелови автомобили из германските градове и надеждите за „премии за бракуване“ или „екологични премии“, появили се след дизеловия скандал, предизвикват несигурност сред германските шофьори, пише списание „Фокус“. Собствениците на дизелови автомобили се чудят дали да се разделят с колите си. Всъщност, голяма част вече са го направили – най-вече притежателите на по-стари дизелови автомобили. Тенденция, която се усеща не само в Германия, но и в други западноевропейски страни. И покрай която източноевропейските страни и Африка се пълнят със стари дизели от Западна Европа.

Според европейското екологично сдружение “ransport & Environment“ (T&E), през 2017 година само в България са внесени над 100 000 стари автомобили от Западна Европа. 35 000 от тях са били дизелови, като всяка втора кола е била по-стара от десет години. Над една четвърт (27%) от внесените в България дизелови автомобили са дошли от Германия. А най-много – от Италия (63%). Сред италианците все още не се е формирало сериозно антидизел движение, но пък Рим възнамерява да наложи в близко бъдеще забрана за пътуване с дизелови автомобили из улиците на града.

От T&E са изчислили, че изхвърляните в атмосферата азотни оксиди при внесените през 2017 в България дизелови автомобили надхвърлят 12 пъти допустимите европейски норми за нови автомобили. Освен това старите дизели в България не са снабдени серийно с филтър за твърди частици, съобщава сдружението, цитирано от ДПА.

Списание „Фокус“ описва обичайната практика в търговията със стари коли в Германия. По-старите дизелови автомобили – до Евро 3 включително, обикновено биват предавани за скрап, тъй като удостоверението за бракуване е необходимо за получаване на съответната премия. Преди да бъдат унищожени, от колите обикновено биват изваждани части, които все още са годни за употреба.

Един търговец от Долна Саксония обаче признава пред списанието, че „много търговци междувременно нямат място за складиране на частите от старите дизели и автомобилите отиват директно в пресата – задно с кожения салон и навигационната система“.

Онези дизели, които не биват предавани за скрап, обикновено поемат към Източна Европа или към Африка. В Германия търговците се наемат да продават само онези стари дизели, които са изминали малко километри и отговарят минимум на Евро 4.

В Германия замърсяването на въздуха бележи спад от години. Само на някои места изхвърляните азотни оксиди надвишават допустимите горни граници. Въпреки това може да възникне парадоксалната ситуация, при която Германия и други европейски страни да прехвърлят своите стари дизели в по-бедните членки на ЕС, посочва „Фокус“.

„Много от старите дизели на западноевропейците попадат в Средна и Източна Европа. По този начин проблемите със замърсяването на въздуха в ЕС не се рeшават, а се изнасят. Така „желязната завеса“ на качеството на въздуха в Европа става все по-тежка“, изтъкват експертите от „Transport & Environment“.

„Повечето от изнесените в Източна Европа дизелови автомобили са на възраст над десет години и не са оборудвани с филтър за твърдите частици. А поради това те изхвърлят в атмосферата големи количества фини прахови частици, за които е установено, че предизвикват ракови заболявания. Статистически погледнато, фините прахови частици предизвикват всяка година смъртта на над 13 000 души в България“, твърдят експертите от Т&E.

Независими експерти обаче смятат, че подобни статистики не разкриват цялата истина, тъй като не включват информация за това дали замърсяването на въздуха не е повлияно по-силно от други фактори.

Факт е, че големият брой стари дизелови автомобили и преди всичко тези без филтър за твърди частици няма да подобри качеството на въздуха в големите източноевропейски градове. Точно обратното. При внесените през 2017 година в България стари автомобили изхвърляният отровен азотен окис, който е в основата на скандала „дизелгейт“, е 1 300 мг/км. Само за сравнение: при новите автомобили допустимата норма е 80 мг/км, посочват експертите от „Transport & Environment“. Въпреки това източноевропейците сигурно ще се радват на евтините дизелови автомобили от Германия и другите западноевропейски страни, посочва „Фокус“.

На темата за износа на стари дизелови автомобили в България се спират и много други немскоезични издания. А най-често срещаното заглавие гласи: „Хиляди мръсни дизели заминават за Източна Европа“.

 

Колите на ток настъпват

От 2040 г. нататък Великобритания ще забрани продажбите на нови коли с бензинови и дизелови двигатели. Дори хибридните автомобили, задвижвани от електромотор и двигател с вътрешно горене, ще попаднат в графата „нежелани“. Във Франция и Норвегия има сходни идеи, а Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света, скоро ще въведе задължителна квота за електромобили.

Отделни партии и политици в Германия отдавна апелират за подобно развитие, но решения все още няма. И все пак: времето на автомобилите с конвенционални двигатели изглежда започва да изтича. „В дългосрочна перспектива не виждам друг път, освен да се откажем от горивата, предназначени за двигатели с вътрешно горене, защото иначе няма как да се справим с екологичните проблеми, създадени от тези горива“, казва Клаус Дол от института „Фраунхофер“ в Карлсруе, разработващ концепции за мобилността на бъдещето.

(По „Дойче веле“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. цялата работа е , че у нас става както едно време – „в СССР като пръднат у нас се наакват“, а сега „на Запад като пръднат у нас се наакват“! У нас просто трябва да се спазва реда, което почти в никой сектор на живота ни не става – техническите прегледи да се правят грамотно, а не да се гледа хем да заобиколят закона, хем да се изкарат, че са го спазили!

  2. От статията човек остава с погрешното впечатление, че немците се радват да си сменят автомобилите. Което е чиста лъжа . Немците НЕ искат да си сменят колите а ги принуждават. Кой би си хвърлил парите на вятъра ? Тази забрана засега само се коментира, но все още нищо не е решено. Само всяват паника сред населението. 10 милиона автомобили са теоретически негодни по модерните дизелови стандарти Евро 6 w да не говорим за Евро 6 д! Не могат всичките да ги изнесат за България! Това е огромна цифра. А остава въпроса със замърсяването от корабните и самолетните двигатели които са в пъти по-вече отколкото всички коли в Германия взети заедно. Старите коли изхвърлят не както в статия 1300g/Km a max.200/300 g/Km CO2. А това, че екектроавтомобилите настъпват на пазара, също не е вярно. Защото техните батерии издържат от 70 до мах. 350 км разстояние, което е съвсем неудобно и не навсякъде има мрежа за зареждането им. Което пък зареждане има продължителност от 2/3 часа! Представете си ,че пътувате от София към Бургас и да спирате 2 пъти за презареждане и да висите всеки път по 2/3 часа на колонката!!!Бихте ли си купили електроавтомобил ? Хибрид е по-разумният вариант !

    1. Аз па смятам да си взема тесла, а за втора – лийф…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.