Германци се местят в Унгария заради бежанците

Причината: Предпочитат да си купят къщи край Балатон и да са по-далече от мюсюлманите

Дженифър и Валентин Дуредер, млада германска двойка от селските райони на Бавария, си търсят къща на унгарска земя. Мотивът им: да избягат от страна, зарекла се да държи отворени границите си за бежанците, които са предимно мюсюлмани, пише Фридерике Хайне за ДПА.

„Получават подслон, безплатна храна - на практика им дават парите даром, а ние, германците, трябва да затягаме коланите”, каза Дженифър Дуредер след оглед на малка селска къща близо до живописното унгарско езеро Балатон. Малката къща, която младата двойка от Бавария смята да купи край Балатон, се нуждае от ремонт, няма нито парно, нито модерна баня. Но това не ги плаши. Цената също - за 14 000 евро в Бавария няма да можеш да получиш нищо подобно, дори и в най-затънтеното кътче.

Според обществената телевизия ZDF двойката е част от вълната германци, които търсят убежище в Унгария почти година, след като в Германия дойдоха стотици хиляди мигранти, предимно мюсюлмани, в резултат на обещанието на канцлера Ангела Меркел, че тези, които бягат от война, ще получат закрила.

„На тези хора им е дошло до гуша от Германия. Искат да живеят спокойно. Казват ми, че става все по-зле”, заяви Отмар Хайде, брокерът на двойката, и добавя, че 80 процента от заявките, които получава, са от германци, неодобряващи миграционния наплив.

Той посочи, че много от клиентите му приветстват позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, който много ясно заяви, че страната му не желае да приема бежанци.

Управляващата партия на министър-председателя „Фидес” издигна ограда с бодлива тел по границата на Унгария със Сърбия срещу мигрантите, които са предимно мюсюлмани от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, и се обоснова с нуждата да защити християнската цивилизация в Европа.

„Клиентите се чувстват по-добре тук - по-спокойни. Приветстват политиката на Виктор Орбан, това, че построи оградата, както и изказването му, че не може да изхрани собствения си народ и затова не може да приеме бежанци”, заяви Хайде.

Като доказателство за „новия феномен” телевизия ZDF и баварското радио (”Байеришер рундфунк”) приведоха думите на различни брокери на недвижими имоти, работещи в района на езерото Балатон, но в подкрепа на твърденията им засега няма никакви статистически данни.

Пенсионерите Дорис и Георг Кирш били интервюирани от Баварското радио малко след като сключили договор за покупката на къща в село южно от Балатон през май.

„По телевизията виждаме само шепа семейства, а останалото са маси от млади мъже”, посочи Кирш пред ZDF, като имаше предвид мигрантите, пристигащи в Австрия и Германия по западнобалканския маршрут.

„Тук мюсюлманите са много малко, 1-2 процента”, каза той.

Но липсата на мюсюлмани не е единственото нещо, което привлича германците в Западна Унгария, която до края на Втората световна война е част от Третия райх. Приятният климат, евтините къщи и голямата германска общност засилват тази привлекателност.

Макар че четвърт милион етнически германци са принудени да напуснат Унгария след края на Втората световна война, германското малцинство там не е подложено на брутално преследване като в Полша, Чехословакия и бивша Югославия.

Много етнически германци избират унгарското гражданство по време на войната и след нея, което прави трудно да се прецени какъв е точният им брой в съвременна Унгария.

Данните на Унгарската статистическа служба сочат, че над 62 хиляди души са се определили като германци през 2001 г., а 88 хиляди са заявили, че имат германска връзка в рода си.

Михаел Мюлер, привърженик на дясната партия „Алтернатива за Германия”, заяви пред Баварското радио, че обмисля да се премести за постоянно в Унгария, защото в родния му град „почти не можеш да чуеш едно правилно изречение на немски”.

„За мен това показва, че чужденците са проникнали дори и в малките градове”, каза той.

Партията, която в момента има подкрепа от 12 процента според социологическите проучвания и при това положение ще влезе с лекота в следващия парламент на общите избори догодина, се изказа в сходен дух за бежанския наплив, който според нея е създал проблем за националната сигурност.

Ръководството на партията отстоява тезата, че Германия е под риск „да бъде инфилтрирана от чужденци” и че „ислямът не е част от Германия”.

Симоне Лутер, германка, която се е преместила на брега на Балатон преди няколко месеца, споделя тези опасения.

„Не знаем кои са тези хора”, заяви тя пред Баварското радио. „Не искам да правя нищо лошо на никого, но е нещо чуждо и се усеща паника за това, което предстои, когато започнат да строят джамии.”

Унгария ще въведе законова забрана за приемане на бежанци от други европейски държави, ако гражданите й гласуват за това на референдума на 2 октомври.

Ограниченията ще са поне за 3-годишен период, съобщи държавният секретар на правосъдното министерство Пал Волтер пред вестник „Маджар идьок”.

Парламентът на страната ще приеме изричен закон, спиращ действието на споразумението между европейските лидери за преразпределяне на бежанците, пристигащи по външните граници на съюза към вътрешността му, известни като бежански квоти.

Главният съветник по сигурността на премиера Виктор Орбан - Гьорги Баконди, заяви пред обществената телевизия М1, че не солидарността, а сигурността е от първостепенна важност. Коментарът му беше предизвикан от интервю на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германския вестник „Тагесшпигел” в понеделник, че квотите са основани на принципа на солидарността със средиземноморските държави, които не бива да бъдат оставяни сами да се справят с „миграционната драма”.

(По БТА)

Коментари

Задължително поле